Νέα μορφή ηλεκτρισμού από μαγνητικά μονόπολα PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 05 Νοέμβριος 2009 14:33
Ομάδα επιστημόνων του Κέντρου Νανοτεχνολογίας του Λονδίνου και του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου, ανακάλυψε  μαγνητικά φορτία που συμπεριφέρονται και αλληλεπιδρούν σαν ρεύμα, ακριβώς όπως τα ηλεκτρικά φορτία.

Οι κανονικοί μαγνήτες έχουν διπολική μορφή, δηλαδή έχουν πάντα «βόρειο» και «νότιο» πόλο, σε όσα κομμάτια και αν κοπούν και δεν μεταφέρουν μαγνητικά «φορτία». 

Πρώτος που είχε υποστηρίξει ότι οι πόλοι ενός μαγνήτη μπορούν να υπάρξουν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, ήταν ο γνωστός Βρετανός φυσικός Πολ Ντιράκ το 1931.

Οι Βρετανοί ερευνητές έδειξαν ότι τα μαγνητικά μονόπολα μπορούν να δημιουργήσουν μία μορφή «μαγνητικού ρεύματος» σαν το ηλεκτρικό.

Τα μονόπολα, στα οποία ο βόρειος και ο νότιος πόλος δεν αποτελούν ζευγάρι,  ανακαλύφθηκαν σε ορισμένους κρυστάλλους.

Αυτοί οι κρύσταλλοι αποτελούνται από πυραμίδες φορτισμένων ατόμων (ιόντων), τοποθετημένων έτσι ώστε να εμφανίζουν μαγνητικά φορτία, όταν ψύχονται σε πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, -272 βαθμούς Κελσίου, πολύ κοντά στο απόλυτο μηδέν. Η νέα έρευνα έδειξε ότι αυτά τα “σωματίδια” μαγνητικού φορτίου μπορούν να κινηθούν προς μία κατεύθυνση, δημιουργώντας έτσι ένα μαγνητικό ρεύμα, ακριβώς όπως το ηλεκτρικό ρεύμα σχηματίζεται από τα κινούμενα ηλεκτρόνια ή ιόντα.

Αντίθετα με το ηλεκτρικό φορτίο των ηλεκτρονίων που είναι σταθερό, το μαγνητικό φορτίο των μονοπόλων μεταβάλλεται ανάλογα με την θερμοκρασία και την πίεση στους κρυστάλλους.


 
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα νέο πεδίο «μαγνητρονικής» τεχνολογίας, για τη δημιουργία μνημών υπολογιστών σε νανοκλίμακα, αυξάνοντας κατακόρυφα την ταχύτητα των νέων υπολογιστών.

 

 

Επίσης, μπορεί να βρεθούν άλλες πρακτικές χρήσεις στα μαγνητικά αποθηκευτικά μέσα και στο καινούργιο πεδίο της σπιντρονικής τεχνολογίας.Δεν είναι γνωστό ακόμη αν αυτό το μαγνητικό ρεύμα θα αξιοποιηθεί με κάποιο τρόπο στην παραγωγή ενέργειας, όπως συμβαίνει με το ηλεκτρικό ρεύμα. Η μέτρηση του μαγνητικού φορτίου και του μαγνητικού ρεύματος αποκαλύπτει μία τέλεια συμμετρία μεταξύ της ηλεκτρικής ενέργειας και του μαγνητισμού.  

 

Σταμάτης Τσαχάλης