Εκστρατεία ­­διάσωσης των δελφινιών στην Ιαπωνία PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Οικολογικά
Πέμπτη, 05 Νοέμβριος 2009 14:07
The cove” (το λιμανάκι): έτσι τιτλοφορείται ένα ντοκιμαντέρ που αφορά την τύχη των δελφινιών στην Ιαπωνία. Αν και ο τίτλος παραπέμπει σε κάτι ειδυλλιακό, το θέμα του ντοκιμαντέρ αλλά και η αναστάτωση που έχει προκαλέσει μόνο ειδυλλιακά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν…

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε παράνομα και κρυφά από τον Ελληνοαμερικανό σκηνοθέτη Λούι Ψυχογιό, αφορά στην θανάτωση χιλιάδων δελφινιών ετησίως στην κωμόπολη Ταϊτζί της Ιαπωνίας για εμπορικούς σκοπούς και προβλήθηκε τελικά στα τέλη Οκτωβρίου 2009 στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της Ιαπωνίας.

Ο Ψυχογιός με την ομάδα του, αψηφώντας τις απαγορεύσεις των αρμοδίων αρχών της Ιαπωνίας, βρήκε τρόπο σαν σύγχρονος Οδυσσέας να κρύψει κάμερες και να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτει τη μαζική θανάτωση δελφινιών στο Ταϊτζί.

 

Ο σκηνοθέτης έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη και να σταματήσει το κυνήγι των δελφινιών στην Ιαπωνία. Δηλώνει δε, ότι όλα τα κέρδη από την ταινία θα τα διαθέσει στην μικρή αυτή Ιαπωνική πόλη, προκειμένου να βρεθεί για τους κατοίκους εναλλακτική πηγή εισοδήματος, με την προϋπόθεση ότι θα σταματήσει το κυνήγι των δελφινιών. 

 

Η ιαπωνική κυβέρνηση υπερασπίζεται το κυνήγι των δελφινιών και των φαλαινών επικαλούμενη τοπική παράδοση 400 ετών. Προφανώς δε υπερασπίζεται και τις τεράστιες επενδύσεις που έχουν γίνει σε σύγχρονα αλιευτικά σκάφη που απαιτούνται για το κυνήγι αυτών των θηλαστικών. 

 

Η ειρωνεία είναι ότι το Ταϊτζί είναι γεμάτο από διακοσμητικά δελφίνια: σε γέφυρες, πλάκες πεζοδρομίου, καταστήματα. Πολλοί δε Ιάπωνες φάνηκε ότι μέχρι να γίνει η εκστρατεία ενημέρωσης από τον Ψυχογιό και την ομάδα του δεν είχαν ιδέα για το τι συμβαίνει στο κατά τα άλλα ειδυλλιακό λιμανάκι.

 

 

«Φοβού τους… Δαναούς και ταινίας γυρίζοντας!» 

Ελένη Φράγκου