Ρίγανη (Origanum vulgare) PDF Εκτύπωση E-mail
Υγεία - Θεραπευτική - Το φαρμακείο της φύσης
Πέμπτη, 01 Οκτώβριος 2009 14:06

        Καθώς βάδιζα ανιχνεύοντας έναν ξεροπόταμο έξω απ’ το πανέμορφο χωριό Δάφνος εκεί στα Βαρδούσια όρη στα 1100μ, μου ήρθε μια έντονη, γνώριμη, ευχάριστη μυρωδιά. Πήρα μια βαθειά ανάσα, ένιωσα χαρά και χαμογέλασα. Κοίταξα γύρω και είδα ένα μικρό φυτό με αντικριστά οβάλ φυλλαράκια και μώβ-ρόζ ανθάκια  στις άκρες των κλαριών του. Πόσα δώρα αλήθεια σκορπίζει αυτό το μικρό βοτάνι που προδίδει την παρουσία του με την έντονη μυρωδιά του!

 

       Η ρίγανη έχει αντισπασμωδικές, αντιφλογιστικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που οφείλονται κυρίως στη θυμόλη και στη καρβακρόλη, φαινόλες που βρίσκονται  στο αιθέριο έλαιο που διαπερνά όλο το φυτό! Αυτό τούτο το έλαιο είναι αντισηπτικό. Τα ευεργετικά αποτελέσματα του βοτάνου εμφανίζονται στο αναπνευστικό, στο γαστρεντερικό και στο ουροποιητικό σύστημα. Είναι αντιβηχικό και αποχρεμπτικό. Δρα κατευναστικά σε περίπτωση αεροφαγίας και βοηθάει σημαντικά στη θεραπεία των πεπτικών και εντερικών διαταραχών. Τονώνει τον οργανισμό και κυρίως το γαστρεντερικό, σταματάει τη διάρροια και τα στομαχικά προβλήματα, μαλακώνει το βήχα, ενισχύει την απόχρεμψη και επί πλέον σε εξωτερική χρήση δρα και ως  αναλγητικό!!! 

      

 Προφυλάξεις: Λόγω της ισχυρής διεγερτικής του δράσης, η χρήση του σε μικρά παιδιά θα πρέπει να γίνεται με πολλή προσοχή. Το αιθέριο έλαιο δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται αδιάλυτο αλλά πάντα διαλυμένο σε ουδέτερα λάδια, όπως π.χ. σε αμυγδαλέλαιο. Αυτό ισχύει άλλωστε για όλα τα αιθέρια έλαια.  

   

  Χρήσεις:

Σε διάρροιες, αεροφαγία, δυσπεψία. βάζουμε 20 γραμμάρια ρίγανης, 4 κουταλάκια του γλυκού, σε 1 λίτρο νερό, 4 ποτήρια βραστό νερό (έγχυμα). Το αφήνουμε δέκα λεπτά και το σουρώνουμε. Πίνουμε τρία με τέσσερα ποτήρια την ημέρα. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και σε περίπτωση βρογχίτιδας!   

  Για εξωτερική χρήση μπορούμε να φτιάξουμε λάδι, αναμιγνύοντας 50 σταγόνες αιθερίου ελαίου σε 100ml αμυγδαλέλαιου. Ή σε 50ml ελαιόλαδου ζεστού να βάλουμε 100 γρ. σπόρους ρίγανης. Το αφήνουμε μισή ώρα και φιλτράρουμε.

     Αυτά τα λάδια μπορεί να δράσουν ευεργετικά κάνοντας εντριβές στις διάφορες «πονεμένες» περιοχές του σώματος. Σε ρευματικούς πόνους, σε πόνους των μυών σε πονοκεφάλους ακόμα και σε ρεβόκρανο! 

 

 Η φαρμακοποιός σας  

Ρέα Παπαδοπούλου