Η επανάχρηση νερού λύση για την λειψυδρία PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Οικολογικά
Τετάρτη, 05 Αύγουστος 2009 23:18

Μια λύση για τη λειψυδρία που συμβαδίζει με την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση νερού αποτελεί η επανάχρηση νερού. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι το νερό που προκύπτει ως τελικό προϊόν από τους βιολογικούς καθαρισμούς αστικών - και όχι μόνο – λυμάτων, χρησιμοποιείται για πότισμα πάρκων ή άρδευση καλλιεργειών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σωστή λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών αλλά και ο συνεχής έλεγχος του νερού που προορίζεται για επανάχρηση.

Ένα παράδειγμα είναι το πότισμα 15.000 περίπου φυτών και δέντρων που έχουν φυτευτεί γύρω από την Χαλκίδα και ποτίζονται από κατάλληλα επεξεργασμένα λύματα του βιολογικού καθαρισμού της πόλης. Επίσης, κοντά στο Γαλλικό ποταμό πραγματοποιείται από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ένα ενδιαφέρον πείραμα, με θετικά μέχρι τώρα αποτελέσματα: νερό από τον βιολογικό καθαρισμό διοχετεύεται σταδιακά σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο του εδάφους και κατεβαίνει σιγά – σιγά μόνο του στο υπέδαφος, με το χώμα να λειτουργεί σαν ένα ακόμη φίλτρο. Με αυτόν τον τρόπο τροφοδοτούνται οι υπόγειοι υδροφορείς.

 

Διεθνώς η επανάχρηση νερού είναι διαδεδομένη σε περιοχές όπως η Καλιφόρνια και η Μέση Ανατολή, όπου το υδατικό ισοζύγιο είναι φτωχό. Στην Ελλάδα, το νερό που επαναχρησιμοποιείται δεν ξεπερνά το 1%. 

 

Και για να μην ξεχνάμε και το νοικοκυριό: ένα απλούστατος τρόπος επανάχρησης στο σπίτι μας  είναι, με το νερό που σφουγγαρίζουμε το πάτωμα να ποτίζουμε αμέσως μετά τις γλάστρες στο μπαλκόνι ή τα δέντρα στο εξοχικό. Απαραίτητη προϋπόθεση: να σφουγγαρίζουμε με σκέτο νεράκι, χωρίς τη χρήση δραστικών χημικών, απολυμαντικών κτλ.

 

 

  Ελένη Φράγκου