Κυπαρίσσι (Cypressus sempervirens) PDF Εκτύπωση E-mail
Υγεία - Θεραπευτική - Το φαρμακείο της φύσης
Τετάρτη, 15 Ιούλιος 2009 10:46

 Δένδρο των ποιητών και των ζωγράφων, το κυπαρίσσι, συμβολίζει σταθερότητα, ανάταση και λεβεντιά. Για τον Πλάτωνα ήταν σύμβολο της αθανασίας της ψυχής, για άλλους της θλίψης του θανάτου!

Ανήκει στα κωνοφόρα. Έχει κόμη στενή και πυραμιδοειδή που μπορεί να φτάσει τα τριάντα μέτρα. Τα φυλλαράκια του είναι μικρά και λεπιδωτά, οι δε κώνοι του αποτελούνται από πολυγωνικά λέπια και σχηματίζουν τα γνωστά κυπαρισσόμηλα.

Το μνημονεύει ο Όμηρος, ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε για να θεραπεύσει προβλήματα μήτρας και πρωκτού, ο Γαληνός τις διάρροιες και άλλοι τις αιμορροΐδες. Το κυπαρίσσι έχει ισχυρά προστατευτική, θεραπευτική και τονωτική δράση στο φλεβικό σύστημα!!!

Η φλεβοτονική δράση (αύξηση της περιφερειακής κυκλοφορίας) που διαθέτει το κάνει αποτελεσματικό σε φλεβική ανεπάρκεια, αιμορροΐδες, κιρσούς, βαριά πόδια! Έχει επίσης φυσική αντιοξειδωτική δράση που είναι πολύ ενδιαφέρουσα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών ασθενειών. Το αιθέριο έλαιο που διαθέτει, πέρα από την ωραία ελαφριά μυρωδιά που του χαρίζει, συμμετέχει θεραπευτικά στην φλεβική κυκλοφορία, σαν αντισηπτικό αλλά δρα και κατά της κυτταρίτιδας!

Χρησιμοποιούμενα μέρη: Κυρίως τα κυπαρισσόμηλα. Μαζεύονται πράσινα και χρησιμοποιούνται σαν αφέψημα. 4-5 φλιτζάνια την ημέρα!

Εξωτερικά  από φρέσκα κλαδιά ή από κυπαρισσόμηλα αφέψημα για κομπρέσες σε κιρσούς και κουρασμένα πόδια. 8-9 μήλα σε ένα λίτρο νερό.

 Η φαρμακοποιός σας 

Ρέα Παπαδοπούλου