Φυτά και Ραδιενέργεια PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Αξιοσημείωτα
Παρασκευή, 05 Ιούνιος 2009 10:20

23 χρόνια μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία, οι έρευνες συνεχίζονται για τις διαρκείς επιπτώσεις του στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Σε πρόσφατο άρθρο του περιοδικού New Scientist, παρουσιάζονται τα ευρήματα της ομάδας του Martin Hajduch, της Σλοβακικής Ακαδημίας Επιστημών, που συνέκριναν φυτά σόγιας που καλλιεργήθηκαν στην περιοχή τουΤσερνόμπιλ με αντίστοιχα που καλλιεργήθηκαν σε απόσταση άνω των 100 χιλιομέτρων και σε έδαφος που θεωρείται ‘μη μολυσμένο’.

Το άρθρο αναφέρει ότι στα πρώτης γενιάς φυτά σόγιας από το Τσερνόμπιλ που εξετάστηκαν, υπήρχαν πρωτεΐνες σε αναλογίες και ποσότητες σημαντικά διαφορετικές. Κάποιες από αυτές είναι υπεύθυνες για την παραγωγή σπόρων, ενώ άλλες για την προστασία των κυττάρων από τα βαρέα μέταλλα και τις ζημιές από την έκθεση σε ραδιενέργεια, είτε υπό μορφή ακτινοβολίας είτε υπό μορφή ραδιενεργού σκόνης. Μια μάλιστα από τις πρωτεΐνες αυτές, έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει το ανθρώπινο αίμα από την ραδιενέργεια, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Hajduch.

Ο ίδιος προσθέτει ότι τα φυτά χρειάστηκαν αρκετές γενιές για να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες κι ότι σκοπεύει να συνεχίσει την έρευνά του με φυτά της επόμενης γενιάς.

Η έρευνα αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε φυτά ανθεκτικότερα στην ραδιενέργεια, ενώ ήδη υπάρχουν και κάποιοι που οραματίζονται την καλλιέργεια τέτοιων φυτών στα διαπλανητικά ταξίδια με την αυξημένη έκθεση στη διαστημική ακτινοβολία που αυτά συνεπάγονται.

 

 Βασίλης Σαρρής