Γαϊδουράγκαθο, Σύλιβο της Παναγίας, αγριαγκινάρα PDF Εκτύπωση E-mail
Υγεία - Θεραπευτική - Το φαρμακείο της φύσης
Παρασκευή, 05 Ιούνιος 2009 10:06

(Silybum marianum,  Cardus marianum)

   Έντονο φυτό, άμα το γνωρίσεις δεν το ξεχνάς! Ζει γύρω στα δύο χρόνια και φθάνει το πολύ το ένα μέτρο και μισό. Τα φύλλα που είναι μεγάλα φυτρώνουν από ένα κεντρικό δυνατό στέλεχος και είναι αγκαθωτά με λευκά νερά. Το άνθος προβάλει από ένα πλήθος αγκαθωτά φυλλαράκια και μοιάζει με στρογγυλή κοκκινωπή μαλακιά

Βούρτσα (θύσανος). 

 

  Κάτι ξέρουν τα γαϊδουράκια και όπου το συναντούν δεν το προσπερνούν. Είναι ευεργετικό φυτό, αλλά όχι μόνο για εκείνα. Τα φύλλα και οι καρποί περιέχουν κάποιες ουσίες  που προστατεύουν το συκώτι, το αποτοξινώνουν και το ανανεώνουν σημαντικά. Έχουν απομονώσει τις ουσίες αυτές και τις έχουν χορηγήσει σε ασθενείς με βαριές ηπατικές ασθένειες όπου τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά!

 

Το γαϊδουράγκαθο είναι χολαγωγό, αντισπασμωδικό και ανθελμινθικό. Τονώνει το κυκλοφορικό σύστημα αλλά και όλο τον οργανισμό. Σε αλλεργικό συνάχι, ασθματική κρίση, ζαλάδες και ιλίγγους αλλεργικής φύσεως έχει πολύ καλά αποτελέσματα!

     

Το βάμμα του φυτού (αλκοολούχο διάλυμα) βοηθάει το άδειασμα της χολής και ηρεμεί τους σπασμούς.

 

Το έγχυμα ή αφέψημα από φύλλα ή σπόρους τονώνει τον οργανισμό, ανοίγει την όρεξη, ρίχνει τον πυρετό και βοηθάει στις ασθένειες του ήπατος και της κυκλοφορίας του αίματος.

 

Το αφέψημα μπορεί να το βάλουμε σε πληγές, σε έλκη και μολύνσεις.

Η φαρμακοποιός σας  

Ρέα Παπαδοπούλου