Εγκέφαλος και διαλογισμός PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 28 Μάιος 2009 17:21

Ερευνητές χρησιμοποίησαν υψηλής ανάλυσης τρισδιάστατες μαγνητικές τομογραφίες για να παρακολουθήσουν τους εγκεφάλους εθελοντών όταν διαλογίζονταν.

 

Όπως διαπιστώθηκε, ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου των εθελοντών, που διαλογίζονταν εδώ και πολλά χρόνια, είναι σημαντικά μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες άλλων ανθρώπων.Οι περιοχές αυτές είναι κυρίως ο δεξιός ιππόκαμπος, ο δεξιός θάλαμος και η αριστερή κάτω κροταφική έλικα, περιοχές που σχετίζονται με τα συναισθήματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η διόγκωση των συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου πιθανώς οφείλεται στο ότι οι διαλογιζόμενοι, μεταξύ άλλων, έχουν την ικανότητα να καλλιεργούν θετικά συναισθήματα και να διατηρούν την συναισθηματική τους σταθερότητα. Η διόγκωση αυτή οφείλεται στη δημιουργία νέων νευρώνων (εγκεφαλικών κυττάρων).

 

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι, πέρα από τον καλύτερο έλεγχο των συναισθημάτων, πολλοί άνθρωποι που διαλογίζονται τακτικά, έχουν μειωμένο επίπεδο στρες και ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Οι πρόσφατες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει την αξιοσημείωτη πλαστικότητα του εγκεφάλου και την ικανότητα του περιβάλλοντος να εμπλουτίζει και να διευρύνει τις νευρωνικές δομές του.

 

 Σταμάτης Τσαχάλης