Σύντομα... αλλά αξιοσημείωτα! (XI) PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Αξιοσημείωτα
Δευτέρα, 21 Μάιος 2007 10:02
Η φτώχεια στην Ελλάδα

Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), το πρόβλημα της κοινωνικής ανισότητας στην Ελλάδα οξύνεται. Η ομάδα του πληθυσμού που ζει κάτω από τα όρια της φτώχιας, αγγίζει το 21%. Το φαινόμενο είναι εντονότερο στην 'Hπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, ενώ τα στοιχεία είναι πιο θετικά για την Αττική, την Κρήτη και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Οι φτωχοί και κοινωνικά αποκλεισμένοι μεταναστεύουν από την περιφέρεια της χώρας στις φτωχογειτονιές και τα γκέτο των μεγάλων αστικών κέντρων. 'Oσον αφορά την τρίτη ηλικία, περίπου 500.000 άτομα άνω των 64 ετών αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσχέρειες.

Αν και τα τελευταία 30 χρόνια υπήρξε στην Ελλάδα σημαντική οικονομική ανάπτυξη και οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια αυξήθηκαν, η κατάσταση των οικονομικά αδυνάτων δεν παρουσίασε ανάλογη βελτίωση. Με βάση την έρευνα, 20,4 % από την αύξηση της κατανάλωσης ήταν προς όφελος των οικονομικά ασθενών, ενώ το 79,6% ήταν προς όφελος των πιο εύπορων.

Τα νοικοκυριά με έναν εργαζόμενο απόφοιτο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου φτώχειας.

Αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου από την Κίνα

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, συμβουλευτικός θεσμός για θέματα ενέργειας σε 26 χώρες, είχε εκφράσει τον περασμένο Νοέμβριο την εκτίμηση, ότι η Κίνα ενδέχεται ως το 2010 να ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε ρύπους που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σύμφωνα όμως με τα τελευταία δεδομένα, αυτό αναμένεται να συμβεί τον επόμενο ή τον μεθεπόμενο χρόνο. 'Eτσι, η ταχέως αναπτυσσόμενη αυτή χώρα, θα καταστεί σύντομα ο νο1 παραγωγός διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Και η ψυχική βία βασανιστήριο...

Ερευνητές που εξέτασαν κρατούμενους που είχαν πέσει θύματα βασανισμών στη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση ψυχικής βίας μπορεί να προκαλέσει διαταραχή μετατραυματικού σοκ ή κατάθλιψη, όπως τα σωματικά βασανιστήρια. Γι' αυτό καταδικάζουν τις εφαρμοζόμενες από τις ΗΠΑ τεχνικές ανάκρισης που βασίζονται σε ψυχολογικές τεχνικές για την άρση της αντίστασης των κρατουμένων και ζητούν έναν ευρύτερο ορισμό της έννοιας των βασανιστηρίων ο οποίος να συμπεριλαμβάνει την πρόκληση ψυχικού πόνου με μεθόδους όπως η στέρηση ύπνου και φωτός, η απομόνωση, η χρήση κουκούλας και η γύμνια.

Εμπόριο οργάνων

Σύμφωνα με έρευνα κυβερνητικής επιτροπής της Ιορδανίας, 81 Ιορδανοί πολίτες πούλησαν τα νεφρά τους στο εξωτερικό, κυρίως στην Αίγυπτο και το Ιράκ. Οι περισσότεροι από τους 81 προέρχονται από παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό, ενώ οι μισοί είναι μικρότεροι των 31 ετών! Οι αρχές τους παρέπεμψαν στο δικαστήριο, ενώ προσπαθούν να λάβουν μέτρα και κατά των μεσαζόντων.

Ο Υπουργός Δημόσιας Υγείας της Ιορδανίας, ως... υπουργός που είναι, ανακοίνωσε ότι η πώληση νεφρών δεν αποτελεί συστηματικό φαινόμενο στην Ιορδανία. Το τι ακριβώς προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση της χώρας για να θεραπεύσει τα αίτια του φαινομένου, εκτός από το να παραπέμπει κάποιους απελπισμένους σε δίκη, δεν αναφέρεται στην είδηση.

Η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας "έστειλε" ελαφρόπετρα στο Σινά

Στην έρημο του Σινά, τέσσερα χιλιόμετρα από τις ακτές της Μεσογείου, ανακαλύφθηκαν από Αιγύπτιους αρχαιολόγους αποθέσεις ελαφρόπετρας. Πιστεύουν δε ότι η ελαφρόπετρα έφτασε εκεί μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας τον 17ο αιώνα π.Χ.. Με τη συνδρομή των γεωλόγων, θα μελετηθεί το πώς επηρεάστηκε η φαραωνική εποχή από τη μεγάλη αυτή έκρηξη.

Η ανασκαφή του Τελ Χαμπούα, στα πλαίσια της οποίας βρέθηκε η ελαφρόπετρα, έφερε στο φως ένα πολύ σημαντικό οχυρωματικό έργο του Αρχαίου Αιγυπτιακού πολιτισμού της περιόδου 1500 - 1000 π.Χ. που προστάτευε το Δέλτα του Νείλου.

Η καταγωγή των Αβοριγίνων της Αυστραλίας

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ ανακοίνωσαν, ότι σύμφωνα με νέα στοιχεία που προέκυψαν από εξέταση DNA, οι Αβορίγινες της Αυστραλίας κατάγονται από κύμα μεταναστών της Αφρικής που έφθασε στην Αυστραλία 50.000 χρόνια πριν. Το νέο αυτό δεδομένο ενισχύει την άποψη ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι είμαστε απόγονοι μιας ομάδας Homo Sapiens που εγκατέλειψε την Αφρική 2.000 γενιές πριν. Η μεγάλη διαφοροποίηση στους σκελετούς και τα εργαλεία των Αβοριγίνων σε σχέση με τα αντίστοιχα που βρέθηκαν στη διαδρομή μέσα από την Ασία που ακολούθησαν οι πρώτοι Αφρικανοί "μετανάστες" οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός, ότι η Αυστραλία και η Νέα Γουινέα συνδέονταν με την Ευρασία με μια στενή λωρίδα γης, η οποία, όταν χάθηκε, οδήγησε στην απομόνωση των πληθυσμών αυτών. 'Ετσι, οι Αβορίγινες εξελίχθηκαν διαφορετικά όσον αφορά στον σκελετό, αλλά και στην τεχνολογία.

Ρεύμα από τον ήλιο στη Μεσόγειο

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 2ο Μεσογειακό Συνέδριο Φωτοβολταϊκών. Σύμφωνα με συμπεράσματα του συνεδρίου αναμένεται ότι μέχρι το 2020 η ευρωπαϊκή βιομηχανία φωτοβολταϊκών θα είναι σε θέση να προσφέρει ρεύμα από τον ήλιο σε 26 εκατομμύρια νοικοκυριά, δημιουργώντας συγχρόνως πολλές θέσεις εργασίας. Αυτή η εξέλιξη συνεπάγεται 47 εκατομμύρια τόνους λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα το έτος 2020.

Για να διαδοθούν τα φωτοβολταϊκά συστήματα περισσότερο στην Ελλάδα, συμβάλλοντας δραστικά στην απεξάρτηση από το πετρέλαιο και στην προστασία του περιβάλλοντος, προτάθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής: Να απλοποιηθεί η δαιδαλώδης γραφειοκρατία που απαιτείται για την υλοποίηση των επενδύσεων και να ενημερωθούν σωστά οι υπάλληλοι των δημόσιων υπηρεσιών, ώστε να μην δημιουργούν συνεχώς προσκόμματα σε κάποιον που θέλει να εκδώσει άδεια για εγκατάσταση Φ/Β. Να μπορεί, επίσης, ο κάθε ιδιώτης να εγκαταστήσει Φ/Β και να διαθέτει το ρεύμα που παράγει, χωρίς αυτό να φορολογείται ως επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ημερομηνία καταχώρησης: 21.5.2007