Σύντομα... αλλά αξιοσημείωτα! (IX) PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Αξιοσημείωτα
Πέμπτη, 19 Απρίλιος 2007 09:57
Η Μεγάλη Βρετανία για την προστασία του κλίματος

Το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει σχέδιο νόμου ώστε να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το σχέδιο νόμου για την κλιματική αλλαγή προβλέπει ότι η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μειωθεί κατά 26 έως 32 τοις εκατό έως το 2020 και κατά 60% έως το 2060. «Κονδύλια άνθρακα» θα διατίθενται ανά πενταετία για την προώθηση «καθαρών τεχνολογιών ενέργειας». Ορίζεται δε και ειδική επιτροπή η οποία θα παρακολουθεί την ετήσια πρόοδο της προσπάθειας.

Σε διεθνές επίπεδο τώρα μαζί με την Γερμανία, η Αγγλία ασκεί πιέσεις ώστε να προχωρήσει η νέα συμφωνία που θα διαδεχθεί το πρωτόκολλο του Κιότο. Μέσα στους στόχους των προσπαθειών τους η συμμετοχή, αυτή τη φορά, των ΗΠΑ καθώς και της Κίνας και της Ινδίας. Παράλληλα η Γερμανία τον Ιούνιο θα παρουσιάσει, ως προεδρεύουσα χώρα της G8, σχετική πρόταση στην σύνοδο της ομάδας.

Η ποιότητα του σπέρματος και η υπογονιμότητα

Σοβαρό πρόβλημα υπογονιμότητας αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι με κύρια αιτία την μείωση της ποσότητας και της ποιότητας του σπέρματος.

Μελέτη Δανών ερευνητών δείχνει ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων ανά κυβικό εκατοστό κυμαίνεται από 44 εκατομμύρια σπερματοζωάρια (στους Δανούς) μέχρι 65 εκατομμύρια (στους Λιθουανούς). Ήδη στο διάστημα μεταξύ 1938 και 1991 είχε διαπιστωθεί πτώση από 113 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά κυβικό εκατοστό σπέρματος σε 66 εκατομμύρια, ενώ σημαντική πτώση εμφάνιζε και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

Αίτια για αυτήν την πτώση θεωρούνται το κάπνισμα, το στρες, η καθιστική ζωή, η χρήση ναρκωτικών ουσιών, η ανθυγιεινή διατροφή, τα πολύ στενά ρούχα που ανεβάζουν τη θερμοκρασία στην περιοχή των όρχεων, αλλά και το μολυσμένο περιβάλλον.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Μαιευτήρων - Γυναικολόγων Ελλάδος, και οι Έλληνες χάνουν κάθε χρόνο το 2% της γονιμότητάς τους. Οι αντίστοιχοι αριθμοί στους Έλληνες είναι 50-60 εκατομμύρια ανά κυβικό εκατοστό σπέρματος στις μικρότερες ηλικίες και 20-25 εκατομμύρια στις ηλικίες των 30-40 ετών, με όριο για τη σύλληψη γύρω στα 20 εκατομμύρια.

Σχετικά άρθρα που έχουν δημοσιευθεί στο 7ο τεύχος του περιοδικού «Οδοδείκτες» είναι:
* Γιώργου Τσαντάκη, «Όταν ένας πολιτισμός πεθαίνει», σελ. 61.
* Μάκη Αρβανίτη, «Υπογονιμότητα-Στειρότητα. Ένας ορατός κίνδυνος», σελ. 64.
* Μάκη Αρβανίτη και Ιανού Γεωργίου, «Η ανδρική στειρότητα και η μόλυνση του περιβάλλοντος», σελ. 69.


Ο εξοπλισμός των... φιλάθλων

Τρία μαχαίρια, ένα μαχαίρι με ενσωματωμένη στη λαβή του σιδηρογροθιά, ένα πιστόλι εκτόξευσης φωτοβολίδων και μία φωτοβολίδα, ένα αεροβόλο πιστόλι, ένα ξύλινο ρόπαλο, 103 κροτίδες (δυναμιτάκια), ένα μεταλλικό αντικείμενο με τρεις λεπίδες και μία κοκκάλινη λαβή-γροθιά, καθώς και έξι γραμμάρια άγνωστης λευκής σκόνης και ακατέργαστη κάνναβη βάρους περίπου 906 γραμμαρίων, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στην κατοχή ορισμένων από τους συλληφθέντες και σε έρευνες της αστυνομίας σε σπίτια μετά την φονική συμπλοκή οπαδών του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού.

Επίσης, σε πέντε συνδέσμους φιλάθλων του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού σε διάφορες περιοχές της Αττικής βρέθηκαν πέντε μεταλλικοί σωλήνες, επτά ξύλινα ρόπαλα, 47 κροτίδες, ένα πτυσσόμενο μεταλλικό γκλομπ, τρία αυτοσχέδια ξύλινα γκλομπς, καθώς και σκεπάρνια, βαριοπούλες, τσεκούρι κλπ...

Η ακουστική του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου

Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου κατασκευάστηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα και αρχικά είχε 34 σειρές καθισμάτων. Οι Ρωμαίοι πρόσθεσαν αργότερα 21 ακόμη σειρές. Το θέατρο ήρθε ξανά στο φως από τους αρχαιολόγους το 1881. Από την αρχαιότητα μέχρι και τις μέρες μας προκαλεί εντύπωση η θαυμάσια ακουστική του: ένας ψίθυρος στη σκηνή ακούγεται καθαρά στις τελευταίες θέσεις σε απόσταση 60 μέτρων.

Φυσικοί επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια στις ΗΠΑ ερεύνησαν τα αίτια αυτής της τόσο εξελιγμένης ακουστικής και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σχήμα και η διάταξη των εδωλίων του θεάτρου της Επιδαύρου είναι ιδανικά για το φιλτράρισμα των ήχων χαμηλής συχνότητας, που φτάνουν στα ανθρώπινα αυτιά ως «θόρυβος». Οι κλιμακωτές θέσεις του θεάτρου λειτουργούν λοιπόν σαν ηχητικό φίλτρο, εξουδετερώνοντας ήχους όπως είναι το θρόισμα των φύλλων ή το μουρμούρισμα του κοινού. Με την εξασθένηση των χαμηλών συχνοτήτων, οι φωνές των ηθοποιών, που αποτελούνται κυρίως από υψηλές συχνότητες, ακούγονται πιο πλούσιες.

Ιορδανή ιδρύει κόμμα

Η Μόνα Χουσέιν, πρώην καθηγήτρια Χημείας, είναι η πρώτη γυναίκα που ίδρυσε πολιτικό κόμμα στην Ιορδανία. Με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών της 14ης Μαρτίου της επιτρέπεται να ιδρύσει το Εθνικό Ιορδανικό Κόμμα., ένα κεντρώο πολιτικό κόμμα. Τώρα δηλώνει πανευτυχής και, βέβαια, επισημαίνει ότι ο καθένας , είτε άνδρας είτε γυναίκα μπορεί να προσφέρει στην πατρίδα του...

Τα διαστημικά σχέδια της Κίνας

Η Κίνα και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για κοινές διαστημικές επιχειρήσεις, η οποία προβλέπει κοινή αποστολή για μελέτη στον Άρη και έναν από τους δορυφόρους το 2009. Από το 2003 η Κίνα είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και την πρώην Σοβιετική Ένωση, που στέλνει άνθρωπο στο Διάστημα.

Το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας προβλέπει για το 2007 την εκτόξευση σκάφους που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, προοπτική προσελήνωσης το 2012 και επανδρωμένη αποστολή μέσα στα επόμενα 15 χρόνια.

Σχέδια για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις φαβέλες

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει το ποσό των 340 εκατομμυρίων ευρώ για τη βελτίωση των άθλιων συνθηκών διαβίωσης στις παραγκουπόλεις του Ρίο ντε Τζανέιρο, γνωστές και ως φαβέλες.

Τα σχέδια προβλέπουν φιλόδοξες οικιστικές παρεμβάσεις, που στόχο έχουν μεταξύ άλλων την εξοικονόμηση ενέργειας και τον εξωραϊσμό αυτών των συνοικιών. Προβλέπεται επίσης η ίδρυση αστυνομικών τμημάτων και κέντρων παροχής πρώτων βοηθειών.

Ημερομηνία καταχώρησης: 5.4.2007