Σύντομα... αλλά αξιοσημείωτα! (VIII) PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Αξιοσημείωτα
Πέμπτη, 05 Απρίλιος 2007 09:56
Θανατηφόρα έλλειψη ιατρικής φροντίδας για τα παιδιά

Περίπου 400.000 μικρά παιδιά υπολογίζεται ότι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Κίνα, κυρίως σε αγροτικές περιοχές, λόγω της ελλιπούς ιατρικής φροντίδας. Παράπονα εκφράζονται για τα ακριβά φάρμακα, για την ανεπάρκεια των νοσοκομείων κλπ. Δεν λείπουν, όμως, και οι καταγγελίες για την μεγάλη διαφορά φτωχών και πλουσίων στην ιατρική περίθαλψη και εκτιμάται πως αν η κυβέρνηση διέθετε επί πλέον 26 δισεκατομμύρια γουάν (3,36 δισεκατομμύρια δολάρια) τον χρόνο οι ζωές 240.000 παιδιών θα μπορούσαν να σώζονται...

Φαγητό στα σκουπίδια...

Στη Βρετανία υπάρχει η κυβερνητική οργάνωση Wrap που επεξεργάζεται τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών της οργάνωσης, το ένα τρίτο των τροφίμων καταλήγει στις χωματερές. Από αυτά τα απορρίμματα, τα μισά είναι μη βρώσιμα υλικά, όπως φακελάκια τσαγιού, ενώ τα υπόλοιπα είναι φαγητά που θα μπορούσαν να καταναλωθούν. Και αυτό συμβαίνει χωρίς να το συνειδητοποιούν οι πολίτες, αφού μόνο το 10% των ερωτηθέντων παραδέχθηκε ότι πετάει σημαντικό μέρος των τροφίμων στα σκουπίδια.

Εκτός από τις οικονομικές και ηθικές πλευρές του θέματος, υπάρχει και η οικολογική παράμετρος: η αποσύνθεση των οργανικών υλικών στις χωματερές απελευθερώνει μεθάνιο, αέριο που επιδεινώνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με την έκθεση της Wrap, το ένα πέμπτο της εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από την παραγωγή, επεξεργασία, μεταφορά και αποθήκευση τροφίμων.

Ενδιαφέρον θα παρουσίαζε μια αντίστοιχη επιστημονική έρευνα στα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς η εμπειρική καθημερινή παρατήρηση μάς δείχνει ότι είμαστε μάλλον πολύ... πληθωρικοί -μεταξύ άλλων- στην αγορά και ... απόρριψη τροφίμων.

Το σύνδρομο της οικονομικής θέσης και οι εργαζόμενοι

Το σύνδρομο της οικονομικής θέσης δεν απειλεί μόνο τους επιβάτες πολύωρων αεροπορικών πτήσεων αλλά και τους εργαζόμενους... Το ένα τρίτο από τους ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομείο της Νέας Ζηλανδίας με "εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση" ήταν υπάλληλοι που εργάζονταν πολύ χρόνο καθισμένοι μπροστά στον υπολογιστή. Στην εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση σχηματίζεται θρόμβος μέσα στις μεγάλες φλέβες που βρίσκονται βαθιά κάτω από το δέρμα, συνήθως στα πόδια, ο οποίος με την κυκλοφορία του αίματος μπορεί να μεταφερθεί στους πνεύμονες και να προκαλέσει θάνατο λόγω πνευμονικής εμβολής. Συνήθη συμπτώματα είναι πρήξιμο, ερυθρότητα και πόνος στο πόδι.

Ημερομηνία καταχώρησης: 5.4.2007