Διαβάζοντας την ανθρώπινη σκέψη PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 30 Απρίλιος 2009 13:51

Τo Τwitter είναι ένα ιντερνετικό εργαλείο. Δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να ενημερώνουν φίλους και γνωστούς για το πού βρίσκονται και τι κάνουν στέλνοντας μηνύματα με μέγεθος μέχρι 140 χαρακτήρες.

 

Αμερικανός ερευνητής μπόρεσε να στείλει μήνυμα στο Τwitter, χωρίς να πειράξει το πληκτρολόγιο, απλά σκεπτόμενος τους χαρακτήρες που ήθελε να γράψει. Η πειραματική διάταξη που χρησιμοποιήθηκε στηρίζεται σε μια παραλλαγή του κλασικού ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, στο οποίο ο εξεταζόμενος απλά φοράει ένα σκούφο με ηλεκτρόδια. Τα σήματα των ηλεκτροδίων αναλύονται από ειδικό λογισμικό, το οποίο γνωρίζει να τα αναλογεί σε συγκεκριμένες σκέψεις.

 

Ο χρήστης φοράει τον σκούφο με τα ηλεκτρόδια και προσέχει μία οθόνη, η οποία δείχνει ένα πληκτρολόγιο υπολογιστή με γράμματα που μπορούν να αναβοσβήνουν. Όταν θέλει να επιλέξει έναν χαρακτήρα εστιάζει το βλέμμα του σταθερά πάνω σ’ αυτό το γράμμα και περιμένει μέχρι να αρχίσει να αναβοσβήνει.

 

Όταν το γράμμα αρχίσει να αναβοσβήνει, ο εγκέφαλος σκέπτεται ότι κάτι άλλαξε σ’ αυτό που πρόσεχε. Τότε συμβαίνει μία στιγμιαία αλλαγή στην εγκεφαλική δραστηριότητα. Οι εθελοντές μ’ αυτό  το σύστημα μπορούσαν να γράψουν και να στείλουν στο Τwitter, μέχρι και οκτώ χαρακτήρες το λεπτό.

 

Τα τελευταία χρόνια έχουν κατασκευαστεί αρκετά πειραματικά συστήματα, τα οποία μπορούν να διαβάζουν την ανθρώπινη σκέψη.

 

Βρετανοί ερευνητές, χρησιμοποιώντας μία παραλλαγή της μαγνητικής τομογραφίας που παρακολουθεί ζωντανά την εγκεφαλική δραστηριότητα, μπόρεσαν να μαντέψουν σε ποια θέση βρίσκονταν οι εξεταζόμενοι εθελοντές μέσα σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, αφού πρώτα στάθηκαν σε καθορισμένες θέσεις μέσα σε εικονικά δωμάτια και έτσι το λογισμικό του συστήματος έμαθε να συνδέει τις θέσεις αυτές με συγκεκριμένους τρόπους εγκεφαλικής δραστηριότητας.

 

Οι έρευνες αυτές θα βοηθήσουν τους ερευνητές να καταλάβουν πώς οι σκέψεις και οι μνήμες κωδικοποιούνται στα κυκλώματα των εγκεφαλικών κυττάρων. Επίσης θα αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών για την αντιμετώπιση ασθενειών που επηρεάζουν τη μνήμη, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Θα μπορούσαν επί πλέον να επιτρέψουν σε άτομα με κινητικά προβλήματα να χειρίζονται υπολογιστές και ρομπότ με νοητικές εντολές.

 

Οι επιστήμες, όπως παρατηρούμε, κάνουν άλματα εξέλιξης προς νέες διαστάσεις και κατευθύνσεις. Ανοίγουν δρόμους στον άνθρωπο για την κατανόηση πολλών θεμάτων που τον αφορούν, τόσο στην εξερεύνηση του σώματός του, όσο και γενικότερα στην Γνώση του Εαυτού του. Αρκεί κατ’ αρχήν να ενημερώνεται και στη συνέχεια να συλλογίζεται πως όλα αυτά θα τα αξιοποιήσει πρακτικά, όπου του είναι χρήσιμα.  

 

 

 Σταμάτης Τσαχάλης