“Χρειάζεται σχεδιασμός που να κοιτάξει πέρα από τις επιπτώσεις της κρίσης”… PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Αξιοσημείωτα
Πέμπτη, 23 Απρίλιος 2009 17:49
Έκθεση του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διαχείρισης Προσωπικού που καταρτίστηκε με βάση έρευνα μεταξύ των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σχετικά με το πώς διαχειρίζονται τους ανθρώπους τους στη σημερινή κρίση υποστηρίζει ότι είναι σημαντικό να υπάρχει «στρατηγικός σχεδιασμός, που να κοιτάξει πέρα από τα άμεσα γεγονότα και τις άμεσες επιπτώσεις της κρίσης».

 

Σύμφωνα με την έρευνα οι ευρωπαίοι επιχειρηματίες σχεδιάζουν κατά σειρά, να περιορίσουν τις προσλήψεις, τις εκδηλώσεις των εταιρειών τους, τις πληρωμές σε μπόνους που συνδέονται με την απόδοση της εταιρείας, καθώς και να απολύσουν προσωρινά ή και διά παντός εργαζομένους τους. Όμως τα μέτρα αυτά οι ίδιοι οι επιχειρηματίες δεν τα θεωρούν αποτελεσματικά.

 

Παρατηρείται, επίσης, ότι ακόμη και ο περιορισμός των προσλήψεων δεν θεωρείται απλός, καθώς «οι διορατικές εταιρείες συνεχίζουν να προσλαμβάνουν»…

 

Είναι, τέλος, ενδιαφέρουσα η επισήμανση ότι  «κρίσιμη δοκιμασία για την κουλτούρα μιας επιχείρησης είναι το πώς μεταχειρίζεται τους εργαζομένους της στους δύσκολους καιρούς - καθώς όταν επιστρέψουν οι καλοί καιροί, οι υπάλληλοι θα θυμούνται. Δεδομένου μάλιστα ότι η Ευρώπη σύντομα θα μπει σε μια περίοδο κατά την οποία οι άνθρωποι -και ιδιαίτερα οι ταλαντούχοι- θα αποτελούν σπάνιο πόρο, οι εταιρείες θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις δεσμεύσεις τους στην απασχόληση».

 

 

   Σχετικό άρθρο: Κάποτε οι άνθρωποι αντιδρούσαν πιο δυναμικά στις κρίσεις… Γιατί όχι και τώρα;