Ο διαλογισμός, η προσευχή και η «Πειραματική Μεταφυσική» PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Τρίτη, 25 Αύγουστος 2009 20:01

Στο βιβλίο του με τίτλο «Πώς ο Θεός αλλάζει τον εγκέφαλό σου», ο Άντριου Νιούμπεργκ υποστηρίζει πως ο διαλογισμός και η συστηματική προσευχή βοηθούν την ηρεμία και τη συγκέντρωση του εγκεφάλου.

 
Περισσότερα...
 
Πόσο η εξειδίκευση βοηθάει στην κατανόηση του Όλου; PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά άρθρα
Κυριακή, 16 Αύγουστος 2009 06:10

Η τάση της εξειδίκευσης άρχισε να παίρνει σημαντικές διαστάσεις με την πρόοδο των επιστημών και ιδιαίτερα της τεχνολογίας, των μέσων με τα οποία είναι δυνατή η υλοποίησή της. Οι ειδικοί στους διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, για την επίλυση των οποιωνδήποτε προβλημάτων - ατομικών ή συλλογικότερων-πολλαπλασιάστηκαν δυσανάλογα με τις προσπάθειες συνεργασίας μεταξύ τους. Με τον τρόπο αυτό κομματιάζουμε τις ολότητες για να τις μελετήσουμε και να τις κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά αδυνατούμε στο να συνθέσουμε τις επί μέρους κατανοήσεις μας, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι η συνειδητοποίηση αυτών καθ’ αυτών των ολοτήτων, των οποίων διερευνούμε τα μέρη.

 

Περισσότερα...
 
Το ανθρώπινο σώμα εκπέμπει φως PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Τετάρτη, 05 Αύγουστος 2009 23:26

Εξαιρετικά ευαίσθητες κάμερες που μπορούν να καταγράφουν και μεμονωμένα φωτόνια επιβεβαιώνουν ότι το ανθρώπινο σώμα εκπέμπει φως.

Όπως αναφέρουν Ιάπωνες ερευνητές στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS One το φως αυτό, η «βιογενής λάμψη», εκπέμπεται στο ορατό τμήμα του φάσματος, είναι όμως 1.000 φορές πιο ασθενής από ό, τι μπορεί να αντιληφθεί το ανθρώπινο μάτι.

Περισσότερα...
 
Ποιο είναι το νόημα της Ανθρωπικής Αρχής; PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά άρθρα
Παρασκευή, 24 Ιούλιος 2009 14:11
 

 

 Η επιστήμη ψάχνοντας τον σκοπό της δημιουργίας, ο οποίος είναι συνυφασμένος με την παρουσία του ανθρώπου εντός της, προβληματίζεται και προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε ένα τόσο μεγάλο και βαθύ ζήτημα. Έτσι προέκυψε η λεγόμενη Ανθρωπική Αρχή. Υπάρχουν δύο διατυπώσεις της Ανθρωπικής Αρχής, η ισχυρή και η ασθενής.

Η ασθενής μάς λέει ότι : “Το Σύμπαν είναι έτσι όπως είναι γιατί αν ήταν αλλιώς δεν θα υπήρχαμε για να το παρατηρήσουμε”.

 

Η ισχυρή μάς λέει ότι: “Το Σύμπαν είναι έτσι όπως είναι γιατί υπάρχουμε εμείς”.

 

Περισσότερα...
 
Ανασύνθεση από απλά στοιχεία δομικών λίθων του RΝΑ PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Παρασκευή, 05 Ιούνιος 2009 10:23

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, κατάφεραν να ανασυνθέσουν τμήμα του RΝΑ, πιθανώς του πρώτου μορίου της ζωής. Μία κύρια θεωρία για την προέλευση της ζωής, το μοντέλο του RNA Κόσμου, προτείνει πως επειδή το RNA μπορεί να λειτουργήσει και ως γονίδιο και ως ένζυμο, θα μπορούσε να έχει έρθει πριν από το DNA και τις πρωτεΐνες και να λειτούργησε ως το πατρογονικό μόριο της ζωής. Τα μόρια του RNA είναι σε θέση να αποτελέσουν καταλύτες για τις χημικές αντιδράσεις που οδήγησαν στη ζωή.  

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL