Νετραλίνο (neutralino), το αναζητούμενο σωματίδιο στο CERN και η σημασία του PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά άρθρα
Πέμπτη, 14 Ιανουάριος 2010 14:08

Τα τελευταία χρόνια οι προσπάθειες για την ενοποίηση της Φύσης έχουν εστιαστεί στην Φυσική των υψηλών ενεργειών, επειδή «όσο βαθύτερο είναι το επίπεδο που θέλουμε να εξετάσουμε, τόσο μεγαλύτερες ενέργειες χρειάζεται να χρησιμοποιούμε».

Στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CΕRΝ, θα συντελεστεί ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα του κόσμου.

Περισσότερα...
 
Ακουστική εικόνα: συνδυασμός πληροφοριών από διαφορετικές αισθήσεις PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 14 Ιανουάριος 2010 13:49

Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι με προβλήματα ακοής παρατηρούν με προσοχή τα χείλη των άλλων όταν μιλάνε και μαθαίνουν να τα διαβάζουν, προκειμένου να ακούσουν καλύτερα αυτό που λέγεται. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε σε Πανεπιστήμιο του Καναδά η αφή παίζει επίσης ρόλο στη διαδικασία της ακοής. Η απαλή πνοή αέρα που συνοδεύει ορισμένες συλλαβές ή σύμφωνα, χωρίς εμείς να συνειδητοποιούμε την παρουσία της, μας βοηθά να ξεχωρίσουμε ποιο σύμφωνο ακούμε.

Περισσότερα...
 
Από τη σκέψη στον λόγο PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 07 Ιανουάριος 2010 12:26

Η ομιλία μέσω της γλώσσας είναι μια ικανότητα που έχει μόνο ο άνθρωπος στη Γη. Αυτό το αποκλειστικό «προνόμιο», έχει ως συνέπεια να μην έχουν μελετήσει οι επιστήμονες σε ικανοποιητικό βαθμό τη νευροβιολογία της γλώσσας, αφού δεν είναι δυνατόν να κάνουν πειράματα σε ζώα. Έτσι, από το 1865, όταν ο Γάλλος γιατρός Πωλ Μπροκά ανακάλυψε τον ρόλο του κατώτερου μετωπιαίου φλοιού στην παραγωγή της γλώσσας, έχει γίνει μικρή σχετικά πρόοδος για την κατανόηση της νευρωνικής υποδομής που υποστηρίζει την παραγωγή του λόγου, χωρίς μάλιστα να υπάρχει πάντα ομοφωνία ανάμεσα στους επιστήμονες.

 
Περισσότερα...
 
Η λεπτή ισορροπία ανάμεσα στα δύο φύλα και τα γονίδια Foxl2 και Sox9 PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 31 Δεκέμβριος 2009 12:26

Νέες μελέτες ταράζουν τα νερά στις θεωρίες για την σεξουαλική ανάπτυξη των θηλαστικών. Σύμφωνα με μια από τις μελέτες αυτές όταν απενεργοποιείται κάποιο γονίδιο (το Foxl2) ένα άλλο γονίδιο (το Sox9) μπορεί να μετατρέψει τα «θηλυκά» κύτταρα σε «αρσενικά».

 
Περισσότερα...
 
Η εξάλειψη των φόβων μας PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 24 Δεκέμβριος 2009 12:20

Οι φοβίες αποτελούν καταστάσεις μόνιμες, μορφές αγχώδους διαταραχής που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Αποτελούν τη συνηθέστερη ψυχιατρική διαταραχή.

Οι λόγοι για τους οποίους αναπτύσσονται οι φοβίες δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. Η έναρξη μιας φοβίας μπορεί να σχετιστεί με ένα τραυματικό γεγονός. Συχνά όμως δεν υπάρχει ένας τέτοιος συσχετισμός ή εάν υπάρχει μπορεί να μην γίνεται αντιληπτός.

Η πιο συχνή θεραπεία που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των φοβιών, είναι η “γνωστική συμπεριφορική θεραπεία”. Ο στόχος της είναι η αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο σκέπτεται και αντιλαμβάνεται ο ασθενής μία συγκεκριμένη κατάσταση που του προκαλεί τη φοβία.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL