Επιβεβαίωση της θεωρίας της δημιουργίας του Σύμπαντος PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 21 Σεπτέμβριος 2006 19:47
Ημερομηνία καταχώρησης: 25.7.2006

Η πληθωριστική θεωρία, η οποία δέχεται το ξεκίνημα της δημιουργίας του Σύμπαντος με μια ταχύτατη διαστολή, όπου το πρώιμο σύμπαν από την υποατομική του κλίμακα έφτασε το μέγεθος ενός πορτοκαλιού σε χρόνο ενος τρισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου, εξηγεί ότι οι διακυμάνσιες της πυκνότητάς του αυξήθηκαν με έναν τεράστιο ρυθμό. Σήμερα, αυτό επιβεβαιώθηκε με τις παρατηρήσεις μέσω του δορυφόρου Μικροκυματικής Ανισοτροπίας της NASA. Ο δορυφόρος αυτός εξετάζει την μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου, η οποία απέμεινε από την αρχική Μεγάλη Έκρηξη και είναι σήμερα μόνο στους 2,7 βαθμούς της κλίμακας Κέλβιν. Η μελέτη γίνεται πάνω στην πόλωση αυτής της ακτινοβολίας, δηλαδή στην τάση αυτών των κυμάτων να ταλαντώνονται προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Από την μελέτη αυτή προκύπτει ότι τα πρώτα αστέρια σχηματίστηκαν γύρω στα 350 εκατομμύρια χρόνια μετά την Μεγάλη Εκρηξη. Οι διακυμάνσεις της πυκνότητας του αρχέγονου σύμπαντος είναι αποτυπωμένες πάνω στην πόλωση της ακτινοβολίας υποβάθρου. Η επιστημονική κοινότητα είναι πολύ ευχαριστημένη από αυτή την ανακάλυψη, γιατί έτσι διαπιστώνεται ο μηχανισμός του αρχικού πληθωρισμού του Σύμπαντος. Επίσης επιβεβαιώνεται και με πολύ μεγάλη ακρίβεια η σύσταση του σύμπαντος από 4,5% γνωστή ύλη, από 22% σκοτεινή ύλη και από 73,5% της περίεργης οντότητας που αποκαλούμε σκοτεινή ενέργεια.

Σ. Τ.
 
Θεραπευτικές ουσίες από τοξική λίμνη PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 21 Σεπτέμβριος 2006 19:46
Ημερομηνία καταχώρησης: 20.7.2006

Μετά το 1982 στην περιοχή της Μοντάνα, στο Μπάτε, σχηματίστηκε μια τοξική λίμνη, από ένα ορυχείο χαλκού αυτής της περιοχής, το οποίο σταμάτησε την λειτουργία του. Τα νερά που προέρχονταν από τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής σχημάτισαν την λίμνη μέσα στο όρυγμα του παλιού ορυχείου. Επειδή εκεί υπήρχαν διάφορες όξινες μεταλλικές ενώσεις, όπως σιδηροπυρίτης, το pH του νερού της λίμνης κατέβηκε γύρω στο 2,5 και επομένως ήταν αδύνατη η ύπαρξη των περισσοτέρων οργανισμών σ' αυτήν την τιμή.

Το περίεργο, όμως, είναι ότι σιγά-σιγά άρχισαν να αναπτύσσονται οξεόφιλα βακτηρίδια και μύκητες, που αναγνωρίστηκαν το 1995 ως νέα είδη. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι ένα από αυτά τα βακτήρια παράγει μια ουσία που λέγεται μπερκελικό οξύ. Το οξύ αυτό, λόγω των ιδιοτήτων του, μειώνει περίπου 50% την ταχύτητα ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων του καρκίνου της μήτρας. Επίσης, από άλλα είδη βακτηρίων παράγονται ουσίες, οι οποίες θα βοηθήσουν την καταπολέμηση της ημικρανίας και του καρκίνου του πνεύμονα.

Από το νερό μιας τόσο τοξικής λίμνης, παράγονται πολύτιμα φάρμακα για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών! Στην φύση τίποτε δεν πάει χαμένο!

Σ. Τ.
 
Εκπομπή φωτός από το ανθρώπινο σώμα PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 21 Σεπτέμβριος 2006 19:46
Ιάπωνες επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα ανθρώπινα χέρια παράγουν φως συνέχεια μέσα στον χρόνο. Μάλιστα από τις έρευνες αποδείχτηκε ότι όχι μόνο τα χέρια, αλλά και το μέτωπο και τα κατώτατα σημεία των ποδιών μας εκπέμπουν φως. Το φως αυτό δεν είναι ορατό από τα μάτια μας. Οι ερευνητές μπόρεσαν και μέτρησαν πειραματικά τα φωτόνια που εκπέμπονται από τα δάκτυλα και τα νύχια. Περισσότερα φωτόνια απελευθερώνονται από τα νύχια. Πιστεύουν ότι αυτή η ανακάλυψη θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην ανίχνευση και διάγνωση πολλών ασθενειών, οι οποίες αλλοιώνουν αυτή την ακτινοβολία της συγκεκριμένης φωτεινής ενέργειας.
 
Το "υπερταχύτατο" τσιπ PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 21 Σεπτέμβριος 2006 19:45
Ερευνητές της εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών ΙΒΜ και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια ανακάλυψαν το ταχύτερο μέχρι στιγμής τσιπ, πειραματιζόμενοι στις ιδιότητες του πυριτίου ( Si ) σε πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες της τάξεως του απολύτου μηδενός, δηλαδή κοντά στους -273 βαθμούς κελσίου.

Το τσιπ αυτό μπορεί να φτάσει σε ταχύτητα των 500GHz. Αυτό σημαίνει ότι οι επεξεργαστές με αυτό το τσιπ φτάνουν ταχύτητα 100 φορές μεγαλύτερη από τους σημερινούς... Σημειωτέον ότι οι σημερινοί επεξεργαστές κινούνται με ταχύτητες γύρω στα 4 MHz.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ολοκληρωμένα κυκλώματα πυριτίου - γερμανίου, θεωρητικά μπορούν να φτάσουν την συχνότητα του 1 TeraHz.
 
Ανθρώπινα κύτταρα σε εγκεφάλους ποντικιών PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 21 Σεπτέμβριος 2006 19:44
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε μετά από έγκριση της επιτροπής βιοηθικής, στο Σαν Φραντζίσκο, αναφέρει ότι δημιουργήθηκαν σε εργαστήριο ποντίκια με εγκέφαλο που αποτελείται εν μέρει από ανθρώπινα κύτταρα. Αυτό έγινε ως μοντέλο για την μελέτη νευρολογικών ασθενειών, όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι οι άνθρωποι και τα ποντίκια είναι γενετικά όμοιοι κατά 97,5%.

Οι επιστήμονες θέλουν να δοκιμάσουν στα ζώα, πριν δοκιμάσουν σε ανθρώπους, τις δυνατότητες των ανθρώπινων εμβρυικών κυττάρων, σε θεραπείες ασθενειών του νευρικού συστήματος, αλλά και του διαβήτη, των καρδιοπαθειών και της παράλυσης. Τα έμβρυα, στις πρώτες μέρες ανάπτυξης, περιέχουν τα λεγόμενα βλαστικά κύτταρα, τα οποία μπορούν να αναπυχθούν σε οποιονδήποτε τύπο ιστού.

"Οδοδείκτες" / τεύχος 30
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 31 32 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL