Η εικόνα του κόσμου PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Σκέψεις
Πέμπτη, 01 Οκτώβριος 2009 17:51

Η σύνθεση μιας εικόνας του κόσμου, στην ανθρώπινη αντίληψη, διαμορφώνεται κάθε φορά από τα δεδομένα της επιστήμης, συνήθως, ή της θρησκείας σε παλιότερες εποχές, μιας και ενώ η επιστήμη εξελίσσεται και διευρύνεται συνεχώς, το τελευταίο σημαντικό γεγονός για την θρησκεία, του δυτικού κόσμου τουλάχιστον, έγινε πριν 2000 χρόνια.   Έτσι η εικόνα του κόσμου τα τελευταία χρόνια διαμορφώνεται από επιστημονικά δεδομένα που οι έρευνες στην Γη και στον περιβάλλοντα χώρο έχουν προσφέρει.  

Περισσότερα...
 
Καλλιεργώντας την υπευθυνότητα στα παιδιά PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Εκπαίδευση
Πέμπτη, 24 Σεπτέμβριος 2009 14:58
Μια ακόμη σχολική χρονιά ξεκίνησε. Το σκηνικό παρόμοιο με αυτό των περασμένων χρόνων (ή και δεκαετιών): κάποιες ελλείψεις σε καθηγητές και βιβλία, εγγραφές σε φροντιστήρια, κυνήγι διπλωμάτων στις ξένες γλώσσες, διαφημίσεις για σχολικά είδη σε τόνους υστερίας από τα ραδιόφωνα, γονείς που φοβούνται και αγωνιούν… Κι όλα αυτά μέσα στη μυρωδιά των αντισηπτικών, που έχουν ήδη βρει τη θέση τους σε σχολικές τσάντες και γραφεία καθηγητών, και με φόντο έναν ακόμη προεκλογικό αγώνα, που ομολογουμένως είναι λιγότερο θορυβώδης από παλαιότερους. 
Περισσότερα...
 
Το πραγματικό αντίκρισμα των λέξεων PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Σκέψεις
Τετάρτη, 16 Σεπτέμβριος 2009 16:19

“Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα” έγραψε ο Νίκος Γκάτσος και μας αφήνει να συλλογιζόμαστε και να προβληματιζόμαστε απέναντι στο ζήτημα του λόγου, που τις περισσότερες φορές γίνεται ομιλία. Το ζήτημα είναι για το πραγματικό αντίκρισμα του λόγου και των λέξεων σε ουσιαστικό περιεχόμενο και σε αξία, όσον αφορά τις λέξεις, που πολλές φορές σαν πόλεις ερειπωμένες υπάρχουν χωρίς περιεχόμενο περιμένοντας οποιονδήποτε που μπορεί να τις κατακτήσει και να εγκαταστήσει το δικό του περιεχόμενο και το δικό του νόημα σε αυτές.   Το θέμα όμως γίνεται επικίνδυνο, καθώς είναι εύκολο, για εκείνον που έχει κατακτήσει τις λέξεις να περάσει στην ανθρώπινη διάνοια και να επιβάλει τις απόψεις και τις νοοτροπίες του ή να επηρεάσει το συναίσθημα και τον ψυχισμό. Έτσι μέσω κατακτημένων λέξεων είναι εύκολο για εκείνον που μπορεί να τις χρησιμοποιήσει σαν Δούρειο Ίππο να εισδύσει και να καταλάβει ανθρώπινα συστήματα και κοινωνίες.

Περισσότερα...
 
Εκλογές: Επιλέγοντας τη Συλλογικότητα PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Κοινωνία
Τετάρτη, 16 Σεπτέμβριος 2009 16:02
Σε κάθε Εποχή, οι άνθρωποι για να είναι ευτυχισμένοι, πρέπει να ζουν εναρμονισμένοι με τις πιο μύχιες ποιότητές της, και να εκφράζουν ορατά και καθαρά, τα δυναμικά ρεύματα τα οποία την έφεραν στο φως. Για να το επιτύχουν αυτό, χρειάζεται να απελευθερωθούν από τα δεσμά που τους κρατούν φυλακισμένους σε εποχές που ο Καιρός τους έχει προ πολλού περάσει.  
Περισσότερα...
 
Τα Κεκτημένα και η προστασία της Ζωής PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Σκέψεις
Δευτέρα, 07 Σεπτέμβριος 2009 16:59
Τις τελευταίες ημέρες, η χώρα βυθίστηκε και πάλι μέσα σε μια εικόνα ξαφνικής και εντυπωσιακής πύρινης καταστροφής. Η καταστροφή είναι πραγματικά πολύ μεγάλη: εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, εκατομμύρια δέντρα, και αμέτρητα ζώα καμένα. Πολλά δέντρα ήταν σε στάδιο φυσικής αναγέννησης, και αυτό κάνει το ζωντάνεμα του δάσους ακόμα πιο δύσκολο. Τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα απελευθερώθηκαν στον αέρα. Ακόμα πιο καταστροφικές θα είναι οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς: αλλαγές στο μικροκλίμα, ερημοποίηση, απώλεια βιοποικιλότητας, πλημμύρες και τόσα άλλα.  
Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL