Η ανησυχητική ευκολία PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Κοινωνία
Κυριακή, 13 Ιούνιος 2010 18:13

Η Κρίση την οποία αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα, απλώνεται σ’ όλο το εύρος των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, και προχωράει σε βάθος μέσα στις πιο κρυφές διαστάσεις της ανθρώπινης ψυχής και διάνοιας, ατομικά και συλλογικά.

Τι μπορούμε, όμως, να κάνουμε εμείς οι ίδιοι για να αλλάξει αυτή η κατάσταση; Ίσως να είμαστε ανίσχυροι ως άτομα να αντιμετωπίσουμε τη Μεγάλη Κρίση της Κοινωνίας και της Ανθρωπότητας, αλλά δεν είμαστε καθόλου ανίσχυροι να αντιμετωπίσουμε τις μικρές κρίσεις της προσωπικής και της εσωτερικής μας ζωής. Από αυτή την άποψη, ένα στοιχείο στο οποίο αξίζει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή, είναι η ανησυχητική ευκολία με την οποία εκείνοι που κατέχουν την όποια εξουσία σ’ ένα πεδίο δραστηριότητας, προβαίνουν σε αποφάσεις υπέρ των όποιων προσωπικών τους συμφερόντων, αδιαφορώντας για τις άμεσες και έμμεσες συνέπειες των αποφάσεων αυτών στους άλλους ανθρώπους, και αδιαφορώντας για την τήρηση των αρχών και νόμων που στοχεύουν στη δημιουργία συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους πάνω στη Γη, όπως είναι οι κανονισμοί του διεθνούς δικαίου, οι αρχές προστασίας του περιβάλλοντος, οι κανόνες πυρασφαλείας, οι βάσεις ενός υγιούς οικονομικού συστήματος, οι αρχές σεβασμού της ζωής και της προσωπικότητας, αλλά και το φυσικό δικαίωμα όλων των ανθρώπων για εργασία, υγεία, εκπαίδευση, ελευθερία στην έκφραση, και τελικά για ευτυχία και πνευματική εξέλιξη.

Περισσότερα...
 
Συναισθηματική συρρίκνωση PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Σκέψεις
Δευτέρα, 03 Μάιος 2010 11:11
Με απλές παρατηρήσεις, τις οποίες μπορεί να κάνει ο κάθε άνθρωπος, διαπιστώνεται ότι εντός της ανθρωπότητας συντελείται μία απέραντη συρρίκνωση, σε όλους τους τομείς δραστηριότητας των ανθρώπων. 

Σε μία κοινωνία, όμως, που όλα συρρικνώνονται, συρρικνώνονται και τα συναισθήματα! Τα συναισθήματα, λόγω της θέσης που κατέχουν στην συγκρότηση και λειτουργία του ανθρώπου, στηρίζουν τη γενικότερη ισορροπία του.

Περισσότερα...
 
Συναισθηματική Μνήμη PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Σκέψεις
Κυριακή, 18 Απρίλιος 2010 18:27
Και ξαφνικά παρουσιάστηκε η ανάμνηση. Αυτή η γεύση ήταν η γεύση του μικρού κομματιού της μαντλέν που την Κυριακή το πρωί στο Κομπραί (τη μέρα εκείνη δεν έβγαινα πριν απ’ την ώρα της λειτουργίας) μου πρόσφερε η θεία μου η Λεονί, όταν πήγαινα να της πω καλημέρα στο δωμάτιό της, αφού πρώτα το βουτούσε στο τσάι ή στο φλαμούρι της. Η όψη της μικρής μαντλέν δεν μου χε θυμίσει τίποτε πριν να τη γευτώ, ίσως γιατί, έχοντας δει συχνά από τότε τις μικρές μαντλέν,  χωρίς όμως να τις δοκιμάσω, πάνω στα ράφια των ζαχαροπλαστείων, η εικόνα τους είχε εγκαταλείψει εκείνες τις μέρες του Κομπραί για να δεθεί με άλλες πιο πρόσφατες, ίσως γιατί, απ’ αυτές τις αναμνήσεις τις εγκαταλειμμένες τόσον καιρό έξω από την μνήμη, δεν επιζούσε τίποτα, όλα είχαν διαλυθεί…
Περισσότερα...
 
Εκπαιδεύοντας τον δημιουργικό μαθητή PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Εκπαίδευση
Τρίτη, 06 Απρίλιος 2010 12:14
«Η εκπαίδευση συνίσταται στη διαμόρφωση δημιουργών [...], χρειάζεται η διαμόρφωση εφευρετών, ανακαινιστών, όχι κομφορμιστών». Piaget 

Κάθε εκπαίδευση θα πρέπει να αποσκοπεί στην ενεργοποίηση των ατομικών εσωτερικών ποιοτήτων και στην απόκτηση δεξιοτήτων, οι οποίες θα καταστήσουν τον άνθρωπο ικανό όχι απλώς να διαβιοί, αλλά και να είναι δημιουργός και διαμορφωτής της ζωής. Και είναι δυνατόν ο άνθρωπος να διαμορφώσει τη ζωή του όπως αυτός επιθυμεί, αν  ενεργοποιήσει τις εν δυνάμει ικανότητές του, ιδιαίτερα δε  τη δημιουργικότητα.

 
Περισσότερα...
 
Έχει δική της υπόσταση η σιωπή; PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Σκέψεις
Παρασκευή, 12 Μάρτιος 2010 15:01

Αν η σιωπή είναι απλώς η απουσία του ήχου, τότε μιλάμε για το ίδιο πράγμα, μιλάμε για ήχο σε όλη την κλίμακα από το μηδέν έως την μεγαλύτερη δυνατή έντασή του.

Τα τελευταία επιστημονικά νέα, όμως, έρχονται να μας πουν ότι ένα διαφορετικό κανάλι νευρώνων στον εγκέφαλο από αυτό που ενεργοποιείται στο ξεκίνημα ενός ήχου είναι προορισμένο να συλλαμβάνει την διακοπή του.  

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL