Μνήμη και κβαντική φυσική PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά άρθρα
Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2010 14:03

Πριν μερικές δεκαετίες ο Νίκος Καζαντζάκης, σύμφωνα με τη     βιοφιλοσοφία του, έλεγε: “Εμείς οι άνθρωποι είμαστε κάποιες παράξενες κι αλλόκοτες μηχανές, που τις τροφοδοτείς με ψωμί, κρασί, ψάρι, χόρτα και σου παράγουν αναστεναγμούς, γέλιο και όνειρα”. Με κέντρο την αντίληψη αυτή έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μία σειρά από επιστημονικούς τομείς, που ασχολούνται κυρίως με τον εγκέφαλο, προσεγγίζοντάς τον είτε σαν   μοντέλο, είτε σαν πεδίο μελέτης.
Οι εξελίξεις στην Πληροφορική, στην Γενετική και στην Ιατρική εισάγουν συνεχώς νέα δεδομένα στην ερευνητική προσπάθεια των  επιστημόνων παγκοσμίως, αφού ο μοναδικός τρόπος για τη μετατροπή αυτών των δεδομένων σε γνώση είναι διαμέσου της αυξανόμενης χρήσης συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών και ειδικότερα των εφαρμογών πληροφορικής στις βιολογικές επιστήμες.
 

Περισσότερα...
 
Η εικονική πραγματικότητα είναι για εμάς πραγματικότητα; PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά άρθρα
Τρίτη, 06 Απρίλιος 2010 12:27

Είναι βέβαιο ότι η δημιουργία του κυβερνοχώρου και των κατοίκων του, στην οποία συμμετέχουν πλειοψηφικά οι νέοι άνθρωποι, παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Η ποιότητα της ζωής των ανθρώπων υπόκειται πλέον σε άλλες παραμέτρους που βρίσκονται σε συνεχή εξέλιξη.

Πολλά λέγονται και γράφονται γι΄ αυτόν το νέο αναδυόμενο εικονικό κόσμο, εντός του κόσμου του πραγματικού.

Περισσότερα...
 
Οι ακτινοβολίες και η επίδρασή τους στον άνθρωπο PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Τρίτη, 23 Μάρτιος 2010 22:16
Γενικά οι ακτινοβολίες, ως προς την επίδρασή τους, διακρίνονται σε:

1. Ιονίζουσες ή ιοντίζουσες ακτινοβολίες, οι οποίες προκαλούν ιονισμό (μετατροπή ενός ατόμου ή ενός μορίου ηλεκτρικά ουδέτερου σε θετικό ή αρνητικό ιόν), λόγω της ισχυρότατης στοιχειώδους ενέργειας που έχουν (ραδιενέργεια), μαζί με τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα πολύ μικρού μήκους κύματος – μεγάλης συχνότητας, που βρίσκονται στις φασματικές περιοχές ακτίνων Χ και γ, όπως και σε ένα τμήμα των υπεριωδών ακτίνων.

Περισσότερα...
 
Από τη Σκοτεινή Ύλη, στη Σκοτεινή Ροή PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Τρίτη, 23 Μάρτιος 2010 22:07
Οι κοσμολόγοι, όπως είναι γνωστό, έχουν μιλήσει στο παρελθόν για τη «σκοτεινή ύλη», στην οποία αποδίδεται η περιστροφή των γαλαξιών και για τη «σκοτεινή ενέργεια» που θεωρείται ότι επιταχύνει τη διαστολή του σύμπαντος.

Μία νέα μελέτη, υπό τον Σάσα Κασλίνσκι του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard των ΗΠΑ, ανέλυσε τις διακυμάνσεις στην κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου μικροκυμάτων, που αποτελεί «απομεινάρι» του αρχικού «Μπιγκ Μπανγκ» της δημιουργίας του Σύμπαντος και δείχνει ότι η θερμοκρασία είναι η ίδια όπου και να  κοιτάξει κανείς στον ουρανό (2,7 βαθμοί πάνω από το απόλυτο μηδέν).

Περισσότερα...
 
Το σύνολο, τα επί μέρους στοιχεία του και η συνειδητότητα PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά άρθρα
Τρίτη, 16 Μάρτιος 2010 11:17

 

Στην επιστήμη των μαθηματικών ένα σύνολο είναι μια συλλογή σαφώς διακριτών αντικειμένων (της πραγματικότητας ή και της διαίσθησης ή της σκέψης μας) που θεωρείται ως μία οντότητα και αποτελεί και το ίδιο ένα αντικείμενο. Η έννοια του συνόλου είναι «αρχική έννοια» για τα μαθηματικά και μπορεί να θεωρηθεί το θεμέλιο σχεδόν όλης της επιστήμης των Μαθηματικών.

Ο Γαλιλαίος τον 17ο αιώνα, είπε ότι “οι νόμοι της Φύσης είναι γραμμένοι στη γλώσσα των μαθηματικών”.

 

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL