Tips

επιμέλεια: Γιάννα Τσιατά

Γιατί TIPS;


Γιατί TIPS σε ένα περιοδικό-σάϊτ που ασχολείται με την πνευματικότητα στην καθημερινότητα; Τι σχέση, τέλος πάντων, μπορεί να έχει η πνευματικότητα με τις καθημερινές "μυστικές πληροφορίες"; -μιας και "tip", στα αγγλικά, σημαίνει "μυστική πληροφορία".

Ζούμε σε μια εποχή που ο χρόνος επιταχύνεται και ο πήχυς της ποιότητας ζωής ανεβαίνει όλο και ψηλότερα. Απαιτείται το καλύτερο αποτέλεσμα, στο συντομότερο χρόνο, σε όλη τη γκάμα των δραστηριοτήτων μας. Πρέπει να είμαστε γρήγοροι, αποτελεσματικοί και συνειδητοί πολίτες, επαγγελματίες, σύντροφοι, γονείς...

Μ' αυτήν εδώ, λοιπόν, τη στήλη προτείνουμε μικρά μυστικά, μικρά κόλπα αν θέλετε, που κάποτε οι γιαγιάδες και οι μητέρες μας είχαν τον χρόνο να τα μοιράζονται δια ζώσης. Γιατί, μη νομίζετε, η απαίτηση του γρήγορου και καλού αποτελέσματος ήταν πάντοτε ζητούμενο. Λόγω των συνθηκών της εποχής που ζούσαν, μπορούσαν να συγκεντρώνονται σχεδόν καθημερινά και να ανταλλάσσουν τις εμπειρίες τους, από τις πλέον προσωπικές μέχρι τις πιο πρακτικές.

'Ετσι, μεταδίδοντας τα μικρά ή μεγάλα "μυστικά" τους στους νεώτερους και λιγότερο έμπειρους, βοηθούσαν τους επερχόμενους να κερδίζουν χρόνο και, γιατί όχι, κόπο.

Απ' αυτές τις εμπειρίες είναι φτιαγμένη η στήλη μας. Δεν διαβάσαμε απλώς κάπου αυτά που σας προτείνουμε. Ανοίξαμε παλιά, κιτρινισμένα τετράδια και δοκιμάσαμε, είδαμε την αποτελεσματικότητά τους και σας τα... ψιθυρίζουμε, όπως έκαναν τότε στις αυλές και στα μπαλκόνια. Μόνον που, τώρα πια, η τεχνολογία μάς προσφέρει τη δυνατότητα να τα μοιραστούμε με πολλά-πολλά "αυτιά", που έστω κι αν δεν γνωρίζουμε τα πρόσωπα, νοιώθουμε τις καρδιές σας.

 

Επισήμανση...


Κατά διαστήματα, στην στήλη μας φιλοξενούνται tips, τα οποία άπτονται τρόπων συμπεριφοράς και χειρισμών καταστάσεων, οι οποίοι ξεφεύγουν από τα πλαίσια των "υλικών", πρακτικών συμβουλών. Θα θέλαμε, να διευκρινίσουμε ότι δεν επιχειρούμε να προσεγγίσουμε τα θέματα με την ιδιότητα του ψυχολόγου, αλλά να καταθέσουμε την "βιωμένη" μας εμπειρία, που προκύπτει από τη ζωή, στην απλότητα και συγχρόνως -γιατί όχι- στο μεγαλείο της...

Σας μεταφέρουμε, λοιπόν, αυτά που ζήσαμε, εφαρμόσαμε και είδαμε τα θετικά τους αποτελέσματα. Οι προτάσεις μας είναι ενδεικτικές και έγκειται στη δική σας διάθεση και θέληση να τις εφαρμόσετε. Αποτελούν, όμως, και κάποιες ευκαιρίες για προβληματισμό πάνω σε θέματα της καθημερινότητας που, ίσως, δεν μας έχουν ακόμη απασχολήσει. Αξίζει να σταθεί κανείς και να σκεφτεί τον προτεινόμενο ή τον δικό του τρόπο χειρισμού των θεμάτων, τα οποία θίγονται.

Ο στόχος για μια ζωή με περισσότερη αρμονία, χαρά και δημιουργικότητα είναι κοινός και επιθυμητός από όλους. Αν η ζωή μας "ρέει" καλύτερα, στις σχέσεις με τον εαυτό μας, τους γύρω μας και το ευρύτερο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, είναι βέβαιο ότι γινόμαστε περισσότερο ευτυχείς. Και το αξίζουμε!!

 

 

1 Δέκα «οικονομικές» παροιμίες Σάββατο, 07 Ιανουάριος 2012
2 Κομποστοποίηση Πέμπτη, 12 Νοέμβριος 2009
3 'Αλατα από νερό στις ηλεκτρικές οικιακές συσκευές Δευτέρα, 19 Οκτώβριος 2009
4 Ελαιόλαδο το... "φαρμακευτικό" Παρασκευή, 09 Οκτώβριος 2009
5 Οι χρησιμοποιημένες οδοντόβουρτσες δεν είναι άχρηστες Πέμπτη, 08 Οκτώβριος 2009
6 Μπρούτζινα που αστράφτουν Τετάρτη, 07 Οκτώβριος 2009
7 Οργανώστε τον χρόνο σας Παρασκευή, 01 Μάιος 2009
8 Λιπαροί λεκέδες Κυριακή, 19 Απρίλιος 2009
9 Καθαρή πόλη Δευτέρα, 09 Μάρτιος 2009
10 Λεμόνια για... λίπασμα Σάββατο, 15 Μάρτιος 2008
11 Καμένο φαγητό στο μαγειρικό σκεύος Παρασκευή, 30 Νοέμβριος 2007
12 Απαλά χέρια... Πέμπτη, 22 Μάρτιος 2007
13 Σεβασμός στο δανεισμένο βιβλίο Πέμπτη, 01 Μάρτιος 2007
14 Ανοίγω φύλλο! Πέμπτη, 01 Φεβρουάριος 2007
15 Αν ξανάρθουν τα χιόνια... Τετάρτη, 03 Ιανουάριος 2007
16 Η "μαγική σόδα" Πέμπτη, 28 Δεκέμβριος 2006
17 Για την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων Δευτέρα, 25 Σεπτέμβριος 2006