Σύντομα... αλλά αξιοσημείωτα! (III) PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Αξιοσημείωτα
Πέμπτη, 15 Φεβρουάριος 2007 09:50
* Η έκθεση του Διακυβερνητικού Σώματος για την Κλιματική Αλλαγή του (IPCC) προειδοποιεί ότι 1,1 έως 3,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη θα υποστούν τις συνέπειες της λειψυδρίας και ότι περίπου 7 εκατομμύρια νοικοκυριά θα πληγούν από τις πλημμύρες σε παράκτιες περιοχές.

* Σε "διεθνή πρωτεύουσα για το κλίμα και το περιβάλλον" αναδείχθηκε από την Δευτέρα 29.1.07 έως την Παρασκευή 2.2.07 το Παρίσι με την ευκαιρία της συνάντησης 500 εμπειρογνωμόνων για το κλίμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με θέμα την Κλιματική Αλλαγή.

Στην διάρκεια της εβδομάδας αυτής με πρωτοβουλία της οικολογικής οργάνωσης "Συμμαχία για τον Πλανήτη" κλήθηκαν όλοι οι Γάλλοι να "προσφέρουν πέντε λεπτά ανακούφισης" στη Γη, σβήνοντας τα φώτα από τις 19:55 έως τις 20:00.

* Ο 'Αραβας βουλευτής Γκαλέμπ Μαγκαντλά, είναι ο πρώτος μουσουλμάνος που ορκίζεται υπουργός στην Ισραηλινή κυβέρνηση. Ο διορισμός του ως υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου εγκρίθηκε με αρκετές διαφωνίες, τόσο από την άκρα δεξιά όσο και από 'Αραβες βουλευτές, που υποστήριξαν ότι ο Μαγκαντλά δεν θα εκπροσωπεί τον αραβικό πληθυσμό αλλά μόνο τον εαυτό του.

* Νέα αεροπορική επιδρομή πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ στην νότια Σομαλία όπου καταδιώκουν μέλη της Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με δήλωση Αμερικανού αξιωματούχου οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να καταδιώκουν μέλη της Αλ Κάιντα όπου κι αν βρίσκονται.

* Την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ ζήτησαν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ. "Δεν μάθαμε από τα μαθήματα του πολέμου στο Βιετνάμ", δήλωσε χαρακτηριστικά η Τζέην Φόντα.

* Σχεδόν τρία εκατομμύρια άνθρωποι ζουν φανταστικές ζωές της επιλογής τους στον εικονικό κόσμο του διαδικτυακού παιχνιδιού "Second Life". Στον φανταστικό αυτό κόσμο, με τους πραγματικούς όμως κατοίκους και επισκέπτες, ανοίγει σύντομα και η πρώτη πρεσβεία που θα δίνει πληροφορίες και θα αποτελεί σύνδεσμο με την πραγματική ζωή στην Σουηδία...

'Ελεγχο σε ορισμένα προγράμματα του ΟΗΕ ζήτησε ο νέος Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Γκι-Μουν, μετά από καταγγελίες σχετικά με την οικονομική διαχείριση του Ταμείου Ανάπτυξης του ΟΗΕ και τις ανησυχίες για το αν η βοήθεια που παρέχεται από την UNICEF και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων στην Βόρεια Κορέα φτάνει στον λαό της χώρας.

* Οι δέκα μεγαλύτερες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, την χώρα που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου, συνεργάζονται με στόχο να πιέσουν την κυβέρνηση και τους πολιτικούς της χώρας να περιοριστεί η παγκόσμια θέρμανση. Για τον σκοπό αυτό οι επί κεφαλής τους υπέγραψαν κοινή επιστολή προς τον πρόεδρο Μπους ζητώντας του να λάβει μέτρα.

* Ο βελονισμός προστατεύει από την νόσο του Πάρκινσον υποστηρίζουν πλέον Κορεάτες επιστήμονες μετά από πειράματα που έγιναν στα καθιερωμένα πειραματόζωα, τα ποντίκια. Αφού προκάλεσαν μείωση της παραγωγής της ντοπαμίνης, στη συνέχεια τα υπέβαλαν σε βελονισμό στο γόνατο και στο πόδι με αποτέλεσμα τον πολύ σημαντικό περιορισμό της μείωσης της ντοπαμίνης. Οι ίδιοι επιστήμονες δοκιμάζουν τώρα την επίδραση του βελονισμού σε ασθενείς με Πάρκινσον, αλλά το δείγμα είναι μικρό ώστε να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα.

* Αγώνα κατά των διαταραχών στην διατροφή ξεκίνησαν στην Ισπανία οι οίκοι μόδας και το Υπουργείο Υγείας μετά την εξάπλωση του φαινομένου της νευρικής ανορεξίας υπογράφοντας συμφωνία που καθορίζει νέα υγιή πρότυπα ομορφιάς.

* Πέθανε σε ηλικία 94 ετών ο αβάς Πιερ, ιδρυτής του κινήματος "Emmaus" που από το 1949 είχε ιδρύσει ξενώνες που φιλοξενούσαν αστέγους σε 39 χώρες. Ο αβάς Πιερ που ανακηρυσσόταν για πολλά χρόνια το δημοφιλέστερο πρόσωπο της Γαλλίας είχε προκαλέσει αντιδράσεις με δηλώσεις υπέρ της χειροτονίας γυναικών ιερέων και υπέρ του γάμου των ιερέων, ενώ, επίσης, είχε ομολογήσει ότι σε νεαρή ηλικία είχε σεξουαλική επαφή.

Ημερομηνία καταχώρησης: 15.2.2007