Κάνναβη: αυξάνεται διεθνώς η χρήση της PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Αξιοσημείωτα
Πέμπτη, 18 Ιανουάριος 2007 09:46
Στην τελευταία έκθεση του ΟΗΕ για την εξάπλωση των ναρκωτικών εκφράζονται έντονες ανησυχίες για την συνεχή αύξηση της χρήσης της κάνναβης. Υπολογίζεται ότι οι χρήστες της μεταξύ 15 και 64 ετών ξεπερνούν παγκοσμίως τα 162 εκατομμύρια, ενώ παράγεται σε 176 χώρες.

Οι κίνδυνοι από τη χρήση της κάνναβης έχουν γενικά μάλλον υποτιμηθεί και θεωρείται πολλές φορές από τη νεολαία «αθώο ναρκωτικό». Βάσει πρόσφατων ερευνών όμως, 9% όσων κάνουν χρήση δεν μπορούν να την διακόψουν. Στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη αυξάνεται η ζήτηση για υπηρεσίες απεξάρτησης από την κάνναβη. Η συγκεκριμένη ουσία μπορεί επίσης να προκαλέσει κρίσεις πανικού, ψυχωτικά συμπτώματα ή παράνοια. Τελευταία δε παράγεται και άρχισε να διαδίδεται και μια τροποποιημένη μορφή της κάνναβης, η sinsemilla, που παράγεται σε κλειστούς χώρους και είναι πιο δραστική.

Οι αριθμοί όσον αφορά τη χρήση και των άλλων ναρκωτικών ουσιών είναι επίσης πολύ ανησυχητικοί: 200 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο εκτιμάται ότι είναι σήμερα χρήστες ναρκωτικών, ενώ 16 εκατομμύρια από αυτούς κάνουν χρήση οπιούχων και 13 εκατ. χρησιμοποιούν κοκαϊνη!

Ελένη Φράγκου

Ημερομηνία καταχώρησης: 18.1.2007