Η Γη και ο Ήλιος συνδέονται με μαγνητικές πύλες PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 13 Νοέμβριος 2008 22:40

Ο Ήλιος και η Γη, όπως είναι γνωστό, έχουν μαγνητικό πεδίο.  Η αλληλεπίδραση των μαγνητικών πεδίων Γης και Ηλιου είναι πολύ δυναμική αλλά σύντομη.

Καθώς γνωρίζουμε το φως χρειάζεται οκτώ λεπτά για να φτάσει από τον Ήλιο στη Γη. Κάθε οκτώ λεπτά, λοιπόν, συντελείται ένα φαινόμενο, το οποίο οι επιστήμονες δεν πίστευαν ότι συμβαίνει τόσο βίαια.

 

 

Μία μαγνητική πύλη, με σχήμα κυλινδρικό, ανοίγει μεταξύ του Ήλιου και της Γης. Ο νοητός αυτός κύλινδρος, με πλάτος περίπου όσο είναι η Γη, σχηματίζεται επάνω από τον ισημερινό της και μετακινείται προς τους πόλους. Τον Δεκέμβριο μετακινείται προς τον Βόρειο Πόλο και τον Ιούλιο προς τον Νότιο Πόλο.

Ουσιαστικά συντελείται μία συγχώνευση των μαγνητικών πεδίων του Ήλιου και της Γης, μέσω και δια της οποίας εισέρχονται στη Γη τόνοι ηλιακών σωματιδίων υψηλής ενέργειας.

Η πύλη αυτή έχει μήκος 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Το φαινόμενο αυτό έχει την ονομασία “συμβάν μεταβίβασης μαγνητικής ροής”.

Η μαγνητόσφαιρα της Γης είναι γεμάτη με σωματίδια του ηλιακού ανέμου τα οποία διαπερνούν τον μαγνητικό θώρακά της.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες πίστευαν ότι η σύνδεση Ηλίου και Γης ήταν μόνιμη.

Με τις πρόσφατες παρατηρήσεις, όμως, φαίνεται ότι αυτή η σύνδεση είναι μικρής διάρκειας και γίνεται κάθε οκτώ λεπτά περίπου. Τότε τα δύο μαγνητικά πεδία συγχωνεύονται και σχηματίζουν την πύλη, μέσα από την οποία συντελείται η μαγνητική ροή.
Τέσσερα διαστημικά σκάφη Cluster του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και  πέντε σκάφη Themis της NASA έχουν πετάξει μέσα και γύρω από αυτούς τους κυλίνδρους, μετρώντας τις διαστάσεις τους και ανιχνεύοντας τη ροή των σωματιδίων που περνάνε από το εσωτερικό τους.

                                                                                                   Σ.  Τσαχάλης