Ζεν για την ζωή και τον θάνατο. Ένας πρακτικός και πνευματικός οδηγός PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Πέμπτη, 19 Απρίλιος 2007 23:15


Philip Kapleau
Εκδόσεις Κυβέλη, 2007



Ο Philip Kapleau μελετά και διδάσκει Ζεν επί πενήντα χρόνια. Είναι ένας από τους πατέρες που θεμελίωσαν το Ζεν στην Αμερική.

Όπως ο ίδιος ο αναφέρει στο βιβλίο του "ο βασικός σκοπός αυτού του βιβλίου μπορεί να συνοψιστεί σ' αυτά τα λόγια: να βοηθήσει τον αναγνώστη να μάθει να ζει πλήρως την ζωή κάθε στιγμή και να πεθάνει μ' έναν γαλήνιο θάνατο. Μια τέτοια κατηγορηματική αρμονία σχέσεων με την ζωή και τον θάνατο είναι δυνατή, ωστόσο, μόνον αν κάποιος έχει διακρίνει ότι ο θάνατος κλείνει τον κύκλο της ζωής όπως η ζωή προετοιμάζει τον δρόμο για τον θάνατο και ότι ο θάνατος συνεπώς έχει κύρος και λόγο ύπαρξης από μόνος του. Επιπλέον, μια τέτοια αποδοχή καθιστά δυνατό το αντίκρισμα του θανάτου με θάρρος και την γεμάτη σοφία αποκόμιση εκείνου που έχει να προσφέρει: ένα μέσο για αντικατάσταση ενός φθαρμένου, ταλαιπωρημένου από τον πόνο σώματος με ένα καινούργιο και, κυρίως, μια μοναδική στην ζωή ευκαιρία για αφύπνιση στην αληθινή φύση της ύπαρξης...".

Το βιβλίο διαιρείται σε τέσσερα κύρια μέρη (θάνατος, πεθαίνοντας, κάρμα και επαναγέννηση) και ο αναγνώστης έχει την δυνατότητα να μελετήσει το "φαινόμενο" από την πιο "επιφανειακή" έως την πιο μύχια μορφή του.

Ένας πνευματικός προσανατολισμός στο γεγονός του θανάτου είναι αναμφίβολα και στις μέρες μας απολύτως αναγκαίος.

Χ. Α.