Η περιπέτεια της φιλοσοφίας PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Κυριακή, 12 Δεκέμβριος 2004 17:45

Bryan Magee
Εκδόσεις Σαβάλλα, 2004



Η φιλοσοφία πάντα θεωρείτο πλεονέκτημα αλλά και έργο των λίγων, ενώ ο περισσότερος κόσμος δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να εμπλακεί σε μια, κατά γενική παραδοχή δύσκολη υπόθεση. Ομως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Αν η φιλοσοφία δεν μπορεί να συνοδεύσει την ζωή στην καθημερινότητά της τότε σίγουρα πρέπει να αναρωτιόμαστε για την αυθεντικότητά της.

 

Μια από τις εκφράσεις της καθαυτό φιλοσοφικής σκέψης είναι η αμφισβήτηση θεμελιωδών πραγμάτων που συνήθως θεωρούμε δεδομένα. Μια τέτοιου είδους αμφισβήτηση μπορεί να συμβεί για πάρα πολλά -για να μην πω για τα περισσότερα- δεδομένα της ζωής μας. Πίσω από την ενδεχόμενη αντίφαση των πραγμάτων ή τα διλήμματα της ζωής εύκολα ανακαλύπτει κάποιος σοβαρές αφορμές για φιλοσοφική σκέψη.

Η φιλοσοφία δεν είναι μια σκέψη μόνο για την σκέψη, αλλά φιλοσοφία μπορεί να βρεθεί μέσα στην επιστήμη, την πολιτική, την ιστορία, την υγεία και την αρρώστια, την εργασία, την ευτυχία και την δυστυχία και για οτιδήποτε άλλο προκύψει σαν συνθήκη για την βελτίωση της ζωής του ανθρώπου.

Οι κυριότερες εποχές και τα βασικότερα φιλοσοφικά ρεύματα σχεδόν από τις απαρχές της εμφάνισης της έλλογης σκέψης μέχρι την εποχή μας με τις επιστημονικές και άλλες επαναστάσεις της περιγράφονται γλαφυρά, χωρίς να ξεφεύγουν από την επιστημονικότητά τους στον τόμο για την Περιπέτεια της Επιστήμης.

Ενα κείμενο που παρουσιάζει τις βασικές ιδέες κάθε φιλοσοφικής κίνησης εμπλουτισμένο με φωτογραφίες που ενισχύουν τον λόγο του κειμένου. Μια περιήγηση στην φιλοσοφία προσιτή αλλά και ελκυστική ακόμη και για εκείνους που θεωρούν την φιλοσοφία άπιαστη υπόθεση.


παρουσίαση: Ιανός Γεωργίου