Θεωρίες και σύμβολα των αλχημιστών PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Κυριακή, 12 Δεκέμβριος 2004 17:42

Albert Poisson

Εκδόσεις "Κυβέλη"

Πρόκειται για ένα κλασικό στο είδος του βιβλίο. Οπως πάρα πολλές άλλες επιστήμες, η Αλχημεία γεννήθηκε στην αρχαία Αίγυπτο, η δε γνώση της αρχικά επιφυλασσόταν μονάχα για τους ιερείς και τους μυημένους που λειτουργούσαν με το μεγαλύτερο δυνατό μυστήριο μέσα στην σιγή των θυσιαστηρίων. Ο Παράκελσος έλεγε πως "η Αλχημεία είναι μια επιστήμη που διδάσκει πώς να μεταβάλλουμε τα μέταλλα ενός είδους σ’ ένα άλλο είδος", κι ο Roger Bacon, δίνοντας έναν ακριβέστερο ορισμό αυτής της επιστήμης, έλεγε ότι "η Αλχημεία διδάσκει πώς να προετοιμάζουμε ένα φάρμακο ή ελιξίριο, το οποίο, όταν προβληθεί επί των ατελών μετάλλων, τους μεταβιβάζει την τελειότητα ακριβώς κατά την στιγμή της προβολής". Ο Denys Zachaire στο έργο του "Πονημάτιο της φυσικής φιλοσοφίας των μετάλλων" γράφει πως "η επιστήμη αυτή είναι ένα μέρος της φυσικής φιλοσοφίας, που επιδεικνύει τον τρόπο για να τελειοποιήσουμε τα μέταλλα επί της γης, μιμούμενοι την Φύση στις λειτουργίες της, όσο γίνεται περισσότερο".



Στις σελίδες αυτού του βιβλίου ξεδιπλώνεται συνετά ο "χάρτης" αυτής της τόσο παρεξηγημένης επιστήμης, καθώς ο συγγραφέας πέρα από τον ορισμό της παρουσιάζει τους στόχους της, πολλά από τα σύμβολά της, τις σχετικές θεωρίες της, τις αλχημικές λειτουργίες καθώς και τα αίτια  των διαφορών μεταξύ των αλχημιστών ως προς τα αίτια των λειτουργιών κ.ά., παραθέτοντας στο τέλος ένα λεξικό ερμητικών συμβόλων, έναν κατάλογο συγγραφέων οι οποίοι αναφέρονται σ’ αυτό το βιβλίο και μια πραγματεία σχετικά με την αλχημική βιβλιογραφία του 19ου αιώνα.

Ο ίδιος ο Poisson  λέει χαρακτηριστικά: "Η Αλχημεία είναι η πιο νεφελώδης τέχνη που μας κληροδότησε ο Μεσαίωνας. Η σχολαστική επιστήμη με την απείρως λεπτή επιχειρηματολογία της, η θεολογία με την ασαφή φρασεολογία της, η Αστρολογία η τόσο ευρεία και τόσο πολύπλοκη, δεν είναι παρά παιχνίδια για παιδιά, αν συγκριθούν με την Αλχημεία. Ανοίξτε μια από αυτές τις σεβάσμιες ερμητικές πραγματείες του 15ου ή του 16ου αιώνα, και διαβάστε! Αν δεν έχετε κάνει ειδικές μελέτες επί του θέματος, αν δεν είστε ήδη μυημένοι στην αλχημική ορολογία, αν, τέλος, δεν έχετε κάποια γνώση της ανόργανης χημείας, θα κλείσετε γρήγορα το βιβλίο, απογοητευμένοι και αποθαρρυμένοι. Μερικοί θα πουν ότι αυτές οι  αλληγορίες στερούνται νοήματος, ότι αυτά τα μυστηριώδη σύμβολα είναι εικόνες που φτιάχτηκαν γιατί έτσι άρεσαν στον συγγραφέα. Είναι εύκολο να χλευάσεις ένα πράγμα που δεν το καταλαβαίνεις, αλλά είναι ελάχιστοι αυτοί που η αντίσταση τους ερεθίζει και που τους αρέσει η πάλη. Τούτοι εδώ είναι οι εκλεκτοί της επιστήμης, έχουν καρτερία που είναι η πρώτη αρετή του επιστήμονα, όταν τους παρουσιάζεται ένα πρόβλημα εργάζονται  ακατάπαυστα για να βρουν την λύση του: Ο ένδοξος χημικός Dumas, ξεκινώντας από ένα γεγονός, χρειάστηκε δέκα χρόνια για να ανακαλύψει τον νόμο των υποκαταστάσεων!…".

Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα βιβλίο για όλους, όλοι όμως μπορούν να επωφεληθούν από την στιγμή που καθίσταται γνωστή η αλχημική θεωρία και η αποκωδικοποίηση των συμβόλων κατανοηθεί ως έννοια και σκοπός.


παρουσίαση: Χ. Α.