Μαρία Βοναπάρτη (Princesse Marie) PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Κινηματογράφος
Πέμπτη, 22 Μάρτιος 2007 13:11
σκηνοθεσία: Μπενουά Ζακότ
πρωταγωνιστούν: Κατρίν Ντενέβ, Χάινζ Μπένετ, Αν Μπενέτ, Σεμπάστιαν Κοχ, Ντομινίκ Ρέιμοντ, Κριστιάν Βαντίμ, Γκόρντον Κατλίν, 'Εντιθ Περέ

Μαρία Βοναπάρτη ή μια ματιά στην ιστορία θα μπορούσαμε να πούμε. Μια ματιά στην Ιστορία της Ελλάδας, στην Ιστορία της Γαλλίας, στην Ιστορία του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου, στην Ιστορία του Φρόιντ, στην Ιστορία της Ψυχανάλυσης, στην Ιστορία μιας γυναίκας που διεκδίκησε με όλα τα μέσα το δικαίωμά της να είναι και να αισθάνεται γυναίκα. 'Οταν όλες αυτές οι συγκυρίες συμπίπτουν σε ένα πρόσωπο σίγουρο είναι ότι το αποτέλεσμα θα έχει πολλά να μας πει.

Η Ιστορία απαρτίζεται και συντίθεται από γεγονότα και περιστατικά στα οποία μετέχουν και δρουν τα πρόσωπα. Τα πρόσωπα ωστόσο έχουν την δική τους ατομική ιστορία η οποία εκτυλίσσεται παράλληλα με την ιστορία στην οποία συμμετέχουν. Οι πορείες αυτές στον χρόνο μπορεί να συναντιούνται και να ταυτίζονται ή άλλες φορές να παίρνουν αποστάσεις και να απομακρύνονται. 'Οταν ταυτίζονται, τότε τα πρόσωπα φωτίζονται με το φως των γεγονότων της ιστορίας ή φωτίζουν με το δικό τους φως τα γεγονότα και την Ιστορία. Στην δεύτερη περίπτωση όταν ο δυναμισμός της προσωπικότητας υπερβαίνει τα στενά ατομικά πλαίσια, τότε η δράση της κατορθώνει να χαράξει την παρουσία της ανεξίτηλα στην Ιστορία. 'Αλλοτε συμβαίνει η ατομική ιστορία είναι τόσο ισχυρή και απαιτητική που υποχρεώνει το άτομο να εγκλωβιστεί σε αυτήν, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα, με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι αδύνατον να εμφανιστεί στα πλαίσια της Ιστορίας.

'Ομως μια ζωή έχει το δικαίωμα να ξεπεράσει τα στενά πλαίσια που οι άνθρωποι επιμένουν να της επιβάλλουν, προκειμένου να ακολουθήσει τη δική της πορεία στο στερέωμα αυτού που πραγματικά είναι ο άνθρωπος. Η χάραξη της πορείας στηρίζεται στην βούληση, ενώ η κίνηση στην πορεία γίνεται μέσω της βεβαίωσης και ικανοποίησης των ατομικών και συλλογικών αναγκών όπως αυτές προκύπτουν και εμφανίζονται στην ανθρώπινη αντίληψη.

Το τελικό αποτέλεσμα ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσο σημαντικό είναι στην ανθρώπινη αντίληψη, βαραίνει πολύ περισσότερο όταν έχει αντίκρισμα στην εξελικτική ατομική πορεία του προσώπου και στην συμβολή του στην συλλογική εξέλιξη.

Διότι όταν η Ιστορία, εκτός από τα άλλα, γίνει η συνέχεια των εξελικτικών βημάτων του ανθρώπου στην συνειδητότητα, τότε δικαιώνεται το πρόσωπο, η δράση του και η Ιστορία γενικότερα.

παρουσίαση: Ιανός Γεωργίου

Ημερομηνία καταχώρησης: 22.3.2006