Συνάντηση των υγιών δυνάμεων για μία κοινωνική μετάλλαξη PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Κοινωνία
Δευτέρα, 07 Απρίλιος 2008 17:44

του Σταμάτη Τσαχάλη 

Με αφορμή ένα άρθρο το οποίο δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή της Κυριακής 23 Μαρτίου 2008, ωθούμαστε σε κάποιους κοινωνικούς προβληματισμούς στη σύγχρονη περίοδο της ζωής της ανθρωπότητάς μας.

Το άρθρο έχει ως επικεφαλίδα: "Ζει η Φιλική Εταιρεία;".


Αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

"Ο ρόλος της Φιλικής Εταιρείας είναι αδιαμφισβήτητος στην προετοιμασία και εκδήλωση της ελληνικής επανάστασης του '21. Χαρακτηριστικά ο κορυφαίος σύγχρονος ιστορικός 'Ερικ Χομπσμπάουμ θα αναφέρει πως από το 1818 και μετά η επιχείρηση προσηλυτισμού -από τους Φιλικούς- των κλεφτών των ελληνικών βουνών και ιδίως της Πελλοπονήσου κρίνεται σαφώς πιό επιτυχής από την αντίστοιχη προσπάθεια των νοτιοϊταλών ευγενών καρμπονάρων.

'Ομως, άλλο τόσο αδιαμφισβήτητη είναι η σιωπή γύρω από την Φιλική Εταιρεία που επιβλήθηκε από το νέο κράτος αμέσως μετά την απελευθέρωση...

Η εξήγηση ότι αυτό μπορεί να έχει σχέση με την αντίθεση της Εκκλησίας στα περί σχέσεων τεκτονισμού και Φιλικής Εταιρείας, θεωρείται μάλλον απλοϊκή...

Οι τεκτονικές στοές διαδραμάτισαν ένα σημαντικό ρόλο στα φιλελεύθερα και επαναστατικά κινήματα του 18ου και 19ου αιώνα... ".

Είναι φανερό, για έναν ερευνητή των ντοκουμέντων της ιστορικής διαδρομής της ανθρωπότητας, ότι οι μεγαλύτερες κοινωνικές επαναστάσεις ήταν συνδεδεμένες με μεγάλα γνωστά ή άγνωστα πνευματικά ρεύματα. 'Αλλωστε τα ιδεώδη και τα συνθήματά τους στηρίζονταν στην ελευθερία, στην ισότητα, στην αδελφοσύνη κ.λπ..

'Ολα αυτά τα επαναστατικά κινήματα, πέρα από τα ανθρώπινα σφάλματα, αποτελούσαν υπερβάσεις των ανθρώπων σε σχέση με τις κυρίαρχες δυνάμεις που εμπόδιζαν την ατομική και συλλογική ανθρώπινη εξέλιξη, προς μία ελεύθερη και ευτυχέστερη ζωή των ανθρώπων. Γι' αυτό άλλωστε και αποτελούν σημαντικούς σταθμούς στην πορεία της ανθρωπότητας.

Σ' όλες αυτές τις περιπτώσεις πιστοποιείται, πάνω από τις ερμηνείες, τις δογματικές θέσεις και τις μεταφράσεις των "ειδικών", μία συνάντηση των υγιών πνευματικών ρευμάτων και δραστηριοτήτων με τις υγιείς κοινωνικές δυνάμεις. Με τη σύμπτωση αυτών των παραγόντων συντελέστηκαν πράγματα, τα οποία φαίνονται ως θαύματα της εποχής τους.

Στις μέρες μας παρατηρούνται αδιέξοδα, σε διάφορους τομείς της παγκόσμιας κοινωνικής ζωής.

Μήπως χρειάζεται και πάλι να συναντηθούν τα καθαρά πνευματικά ρεύματα με τις υγιείς κοινωνικές δυνάμεις, για να πάρει η ανθρωπότητα τη στροφή της προς τη σωστή κατεύθυνση;

Ας αναρωτηθούμε πώς μπορεί να γίνει αυτό και ας μην καθυστερούμε!

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Ημερομηνία καταχώρησης: 7.4.2008