Το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο κτίριο στην Ελλάδα PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Οικολογικά
Δευτέρα, 03 Μάρτιος 2008 18:52
"Προμηθεύς Πυρφόρος" -όχι Δεσμώτης! 'Ετσι ονομάζεται το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο κτίριο στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι το κτίριο καλύπτει όλες του τις λειτουργικές ανάγκες από τον ήλιο και τη γεωθερμία.

Το κτίριο βρίσκεται στο Παλαιό Φάληρο και σε αυτό στεγάζεται εταιρεία εξοικονόμησης ενέργειας. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, ενώ για τον σχεδιασμό και την υλοποίησή του εργάστηκαν επί τέσσερα χρόνια ερευνητές της εταιρείας και καθηγητές Πανεπιστημίου.

Το 90% της ενέργειας που καταναλώνει ένα συνηθισμένο κτίριο ξοδεύεται για ψύξη και θέρμανση. Ο "Προμηθεύς Πυρφόρος" θερμαίνει νερό στους 30 ηλιακούς συλλέκτες που βρίσκονται στην ταράτσα, το αποθηκεύει σε ειδικές δεξαμενές στο υπόγειο και το χειμώνα το διοχετεύει σε ειδικούς σωλήνες που είναι εγκατεστημένοι στους τοίχους και τα δάπεδα. Για δροσιά το καλοκαίρι αξιοποιείται η αβαθής γεωθερμία: αντλείται νερό από το υπέδαφος, που έχει πάντα σταθερή θερμοκρασία, και με ειδικά μηχανήματα διοχετεύεται στο κτίριο και το ψύχει. Η ενέργεια που απαιτείται για να λειτουργήσουν υπολογιστές, ψυγεία και κουζίνες προέρχεται από τα φωτοβολταϊκά πλαίσια που καλύπτουν την ανατολική πρόσοψη.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, η απόσβεση της επένδυσης θα γίνει σε 10 περίπου χρόνια. Αυτό ισχύει βέβαια, με βάση τους συμβατικούς λογιστικούς υπολογισμούς, χωρίς δηλαδή να συνυπολογίσουμε τα περιβαλλοντικά οφέλη και κατ’ επέκταση τα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία.

Ημερομηνία καταχώρησης: 3.3.2008