Τροφικές δυσανεξίες, ή δυσκολία προσαρμογής στις αλλαγές του 21ου αιώνα; PDF Εκτύπωση E-mail
Υγεία - Θεραπευτική - Αρθρα Υγείας - Θεραπευτικής
Πέμπτη, 08 Μάρτιος 2007 03:12
της Βασιλικής Κουτσοσπύρου

Η είσοδος της ανθρωπότητας στον 21ο αιώνα την έφερε αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις (περιβαλλοντική επιβάρυνση), ταχύτατες αλλαγές στους τομείς της πληροφόρησης και των ιδεών. Παλιές ιδέες που παρέμεναν σταθερές μέχρι σήμερα, τώρα πρέπει να αλλάξουν ριζικά ή να πεθάνουν. Οι αλλαγές και η πολυπλοκότητα είναι η καθημερινή μας πρόκληση.

'Ετσι λοιπόν και η φύση των ασθενειών της σημερινής εποχής έχει να κάνει με την ανικανότητά προσαρμογής του σώματός μας. Ασθένειες όπως η παχυσαρκία, το άγχος, η κατάθλιψη, οι αλλεργίες, ο καρκίνος, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, η οστεοπόρωση, το άσθμα, ο διαβήτης και το σύνδρομο του διαπερατού εντέρου σχετίζονται με την απώλεια ελέγχου στις ταχύτατες αλλαγές των καιρών μας.

Στην εποχή μας αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ανθρώπων που αναπτύσσουν τροφικές δυσανεξίες και αλλεργίες. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται έντονα και στα παιδιά τα οποία από την βρεφική ηλικία παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις, συχνά στο αγελαδινό γάλα.

Πού όμως οφείλεται μια αλλεργία ή δυσανεξία; Συνήθως είναι μια ιδιοσυγκρασιακή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει «δείκτες» για ουσίες που δεν του αρέσουν. Οι κλασικοί δείκτες είναι τα αντισώματα που ονομάζονται ΑτΕ (ανοσοσφαιρίνη τύπου Ε).

'Οταν η τροφή που φταίει, που ονομάζεται αλλεργιογόνο συνδυαστεί με το συγκεκριμένο της αντίσωμα, το μόριο του αντισώματος πυροδοτεί το ιστοκύτταρο, απελευθερώνοντας κόκκους που περιέχουν ισταμίνη και άλλα χημικά που προκαλούν συμπτώματα αλλεργίας (άσθμα, έκζεμα, εξάνθημα, ρινίτιδα, πυρετό εκ χόρτου κλπ).

Σήμερα, υπάρχει μια νέα άποψη και μια καινούρια γενιά αλλεργικών τεστ ειδικά σχεδιασμένων να ανιχνεύουν τις αντιστάσεις που δεν οφείλονται στις τύπου Ε αντιδράσεις των αντισωμάτων, αλλά περιλαμβάνουν έναν νέο "δείκτη" γνωστό σαν ανοσοσφαιρίνη τύπου G (ΑτG). Σύμφωνα με τον Δόκτορα James Braly, διευθυντή των εργαστηρίων ανοσοποίησης, οι περισσότερες τροφικές αλλεργίες δεν είναι οξείες. Είναι χρόνιες ή κρυφές με αποτέλεσμα οι αντιδράσεις του οργανισμού σ’ αυτές να είναι καθυστερημένες και να κυμαίνονται από μια ώρα έως 3 ημέρες. Η καθυστερημένη τροφική αλλεργία παρουσιάζεται σαν μια ανικανότητα του πεπτικού μας συστήματος να εμποδίσει μεγάλες ποσότητες από μερικώς αφομοιωμένες ή μη τροφές να μπουν στη κυκλοφορία του αίματος.

Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για δυσανεξία σε μια τροφή. Το σώμα μας δεν μπορεί να την απορροφήσει πλήρως, επιτρέποντας στην ημιχωνεμένη τροφή να διεισδύσει στο αίμα όπου αντιμετωπίζεται ως εισβολέας και γίνεται στόχος του αντισωμάτων ΑτG.

Για το φαινόμενο της δυσανεξίας σε τροφές ενοχοποιούνται πολλοί παράγοντες όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος, η συχνή λήψη τροφών που περιέχουν ερεθιστικά χημικά, οι ατέλειες στην άμυνα που οδηγούν σε υπερευαισθησία του ανοσοποιητικού συστήματος, άλλης μορφής αλλεργίες, ανισορροπία μικροοργανισμών στο έντερο που οδηγούν στο σύνδρομο του διαπερατού εντέρου, η έλλειψη πεπτικών ενζύμων, η υπερβολική λήψη ορισμένων τροφών κ.α. Η αφαίρεση από το διαιτολόγιό σας των εν λόγω τροφών, μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να συνέλθει αλλά συνήθως χρειάζεται να ληφθούν υπ’ όψη και άλλοι παράγοντες, αν θέλετε να αντιμετωπίσετε δραστικά τη μακρόχρονη μη ανοχή κάποιων τροφών.

Ο δρ. Braly πιστεύει ότι τα περισσότερα άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία σε τροφές έχουν συνήθως υπερβολικά διαπερατά εντερικά τοιχώματα. Η κατανάλωση αλκοόλ, η συχνή χρήση ασπιρίνης, η έλλειψη βασικών λιπαρών οξέων, μια γαστρεντερική λοίμωξη όπως η μυκητίαση συμβάλλουν στο σύνδρομο διαπερατότητας του εντέρου. Η έλλειψη επίσης βασικών θρεπτικών στοιχείων, όπως του ψευδαργύρου κάνει το τοίχωμα του εντέρου πιο διαπερατό, απ' ό,τι πρέπει.

Στην Βρετανία, το σιτάρι είναι η πιο συνηθισμένη αλλεργιογόνα τροφή. Εκτός του ότι είναι μια σχετικά νέα τροφή στην δίαιτα του ανθρώπου, περιέχει μια ουσία την γλουτένη, που είναι ιδιαίτερα ερεθιστική για το έντερο. Επίσης τροφές που δημιουργούν δυσανεξία -δεν σας ταιριάζουν- είναι συνήθως αυτές που καταναλώνετε υπερβολικά -δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτές. Αν σταματήσετε να τρώτε την ύποπτη τροφή μπορεί να χειροτερέψετε για μερικές μέρες, μετά όμως θα νιώθετε σίγουρα καλύτερα. Οι τροφές που συνήθως προκαλούν εθισμό είναι η ζάχαρη, το αλκοόλ, ο καφές, η σοκολάτα, τα σιτηρά και το γάλα.

Σήμερα, υπάρχουν ειδικά τεστ για την ανίχνευση των τροφών αυτών, όπως και των ελλείψεων σε πεπτικά ένζυμα και την ανισορροπία στους μικροοργανισμούς του εντέρου.

Τα πέντε βασικά συμπτώματα των τροφικών δυσανεξιών του Richard Mackarness:

- Χρόνια κόπωση παρά τον επαρκή ύπνο.

- Προβλήματα σωματικού βάρους: παχυσαρκία, έλλειψη βάρους, αυξομείωση βάρους.

- Πρήξιμο βλεφάρων, αρθρώσεων, σακούλες κάτω από τα μάτια, φούσκωμα στο στομάχι.

- Αυξημένος καρδιακός ρυθμός και γρήγορος ρυθμός ειδικά μετά τα γεύματα.

- Υπερβολικός ιδρώτας ακόμα και χωρίς φυσική άσκηση.

Ακόμα και αν μόνο δύο από τα συμπτώματα αυτά κάνουν την εμφάνισή τους, η ύπαρξη χρόνιας τροφικής αλλεργίας είναι σχεδόν βέβαιη.

Επίσης, εάν έχετε δυσανεξία σε τροφές μπορεί να εμφανίζονται ένα ή περισσότερα από αυτά τα προβλήματα υγείας: ακμή, αναφυλαξία, ανησυχία, απώλεια βάρους, αρθρίτιδα, άσθμα, γαστρίτιδα, δερματικά προβλήματα, διάρροια, δυσκοιλιότητα, δύσπνοια, έκζεμα, ημικρανίες, ιγμορίτιδα, ίλιγγος, κατάθλιψη, κνίδωση, κοιλιακοί πόνοι, κολίτιδα, κούραση, κρίσεις πανικού, λήθαργος, ναυτία, νόσος του Crohn, πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις, πονοκέφαλοι, ρινίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας, τάση για εμετό, τυμπανισμός, ωτίτιδα, υπερκινητικότητα, ψωρίαση.

Εκτός από την εύρεση και την αποφυγή τροφών που προκαλούν αλλεργία - δυσανεξία υπάρχουν και πολλά άλλα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο δυσανεξίας όπως: Ενίσχυση των πεπτικών ενζύμων μέσω πρόσληψης ψευδαργύρου και βιταμίνης Β6.

Επούλωση του διαπερατού εντέρου μέσω πρόσληψης λιπαρών οξέων, βιταμινών Α, βιοτίνης, μαγνησίου και ψευδαργύρου.

Εξισορρόπηση των μικροοργανισμών του εντέρου: Αύξηση των φιλικών βακτηρίων, καταπολέμηση των παθογόνων όπως ο candida μέσω ειδικής διατροφής.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Ημερομηνία καταχώρησης: 8.3.2007