Πως διαχειριζόμαστε σήμερα τις συμπαντικές αλλαγές ; PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά άρθρα
Δευτέρα, 22 Φεβρουάριος 2010 13:44

 

Οι κάθε είδους αλλαγές δεν είναι κάτι το άγνωστο στη σημερινή εποχή. Ιδιαίτερα με την πρόοδο της τεχνολογίας και των επιστημών, η οποιαδήποτε τροποποίηση, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη και στο ορατό σύμπαν γίνεται άμεσα γνωστή.

Οι πρώτοι άνθρωποι, αντιμέτωποι με τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργήθηκαν από τις εκτεταμένες και ξαφνικές αλλαγές, αναγκάστηκαν να μάθουν να ζουν σε ένα περιβάλλον που άλλαζε συνεχώς. Όσοι επέζησαν, λόγω  φυσικής επιλογής, ήταν αυτοί που είχαν τον πιο εξελιγμένο και έτοιμο να προσαρμοστεί εγκέφαλο.

 

 

Με την καταστροφή των  “βιοτόπων” τους, οι άνθρωποι στερήθηκαν τις πηγές των τροφίμων τους και αναγκάστηκαν πολλές φορές να έχουν λιγότερη  τροφή απ’ ό, τι χρειάζονταν, οπότε φαίνεται ότι άρχισαν να την μοιράζονται με τους ομοίους τους.

Έτσι πρέπει να γεννήθηκε το αίσθημα και η ιδέα του μοιράσματος  και της εμπιστοσύνης, βασικοί παράγοντες για τη συνοχή μιας ανθρώπινης κοινωνίας και δείγμα της εξέλιξής της. Παράλληλα αναπτυσσόταν και ο εγκέφαλος, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες διαβίωσης εντός ενός κοινωνικού συνόλου και σε ένα πολιτισμικό περιβάλλον που γινόταν όλο και πιο πολύπλοκο.

Αναγκαζόντουσαν οι άνθρωποι να μάθουν το περιβάλλον επειδή ήταν απρόβλεπτο και ευμετάβλητο.

 

Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά σήμερα στο περιβάλλον, όπως άλλωστε αυτό φαίνεται και από την ιστορία της ανθρωπότητας, θα βρει να συμβαίνουν, ανάλογες των κλιματολογικών, αλλαγές κοινωνικές, πολιτειακές, θρησκευτικές, φιλοσοφικές, πολιτισμικές κ.λπ., ακόμη και πλανητικές όπως π.χ. η αλλαγή των μαγνητικών πόλων της Γης . Τα τελευταία μάλιστα χρόνια παρατηρείται μία ιδιάζουσα συμπεριφορά του Ήλιου. Η εξαφάνιση των ηλιακών κηλίδων, γεγονός που συμβαίνει κατά διαστήματα, αυτή την φορά είχε διάρκεια πολύ μεγαλύτερη.

Επιπλέον ο μαγνητικός άξονας του Ήλιου έχει πάρει μία ασυνήθιστη κλίση. Πρόσφατα άρχισαν πάλι να αναφαίνονται οι ηλιακές κηλίδες, σημάδια που δείχνουν ότι ο Ήλιος αφυπνίζεται και θα αρχίσει σύντομα να ενεργοποιείται έντονα με κορύφωση μέσα στο 2012.

 

Κατά τη διάρκεια αυτών των αλλαγών, οι οποίες συνοδεύονται πάντοτε με δύσκολες συνθήκες σε διάφορους τομείς της καθημερινής ζωής του ανθρώπου, είναι δυνατόν να γίνουν άλματα και μεταλλακτικές διαδικασίες σ’ αυτούς ακριβώς τους τομείς δραστηριότητας τους ανθρωπίνου όντος. Έτσι ο άνθρωπος κινείται για να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του, με μεγάλες πιθανότητες να μετακινηθεί στην κλίμακα της εξέλιξής του.

 

Είχαμε τέτοια παραδείγματα κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, όπου κυοφορήθηκε μία Αναγέννηση, κατά τη διάρκεια πολέμων, σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, μέσα σε φυλακές, στις φυσικές καταστροφές κ.λπ. .   

Ο άνθρωπος προσπαθώντας να βρει λύση στα προβλήματα που ανακύπτουν, σε περιόδους μεγάλων και σε βάθος αλλαγών της καθημερινής ζωής, διεγείρει το αίσθημά του, διευρύνει τις δυνατότητες του εγκεφάλου του, ενώνεται με τους συνανθρώπους του, δημιουργώντας συλλογικότητες και ανοίγει δρόμους εξελικτικούς.

 

Άραγε η τροποποίηση των συνθηκών οδηγεί στην εξέλιξη ή η εξέλιξη προκαλεί τις αλλαγές;  Μήπως η αλλαγή και η εξέλιξη εναλλάσσονται ελικοειδώς, με τη δυνατότητα αλλαγής επιπέδου συνειδητότητας, ένδειξη της εξελικτικής πορείας του ανθρωπίνου είδους;

Σταμάτης  Τσαχάλης