Σκοτάδι μέσα σε κόμπους φωτός PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 21 Ιανουάριος 2010 12:56

 Υπάρχει  ένας κλάδος των μαθηματικών, ο οποίος ασχολείται με τους κόμπους που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή ζωή. Έτσι αναπτύχθηκε η μαθηματική «θεωρία των κόμπων».

Βρετανοί ερευνητές  χρησιμοποιώντας τις αφηρημένες μαθηματικές εξισώσεις της θεωρίας των κόμπων και ολογράμματα που ελέγχονται από υπολογιστή, κατάφεραν να σχηματίσουν «κόμπους» από ακτίνες φωτός.

Τα ολογράμματα που σχεδιάστηκαν με βάση αυτή τη θεωρία μπορούν να κατευθύνουν το φως έτσι ώστε να σχηματίζει «οπτικές δίνες».

Μία φωτεινή ακτίνα αποτελεί ροή φωτός μέσα στον χώρο, όπως η ροή του νερού, που κυλάει μέσα  σε ένα σωλήνα. Αν και το φως, που εκπέμπεται από μία φωτεινή πηγή, συχνά ρέει σε ευθεία γραμμή μπορεί επίσης να ρέει σε στροβίλους και δίνες, οπότε σχηματίζει γραμμές στο χώρο που ονομάζονται οπτικές δίνες.

Ο χρωματιστός κύκλος αντιστοιχεί στο ολόγραμμα, μέσα στο οποίο εμφανίζονται οι κόμποι (Πηγή: Mark Dennis)

Τα ολογράμματα που δημιούργησε η ομάδα του Δρ Μάρκ Ντένις του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, αλλάζουν τη φάση του ηλεκτρομαγνητικού κύματος του φωτός έτσι ώστε να σχηματίζονται κόμποι μέσα σε μια δίνη. Οι κόμποι αυτοί είναι στην πραγματικότητα καμπύλες απόλυτου σκότους μέσα στο φως.

Ο εξελιγμένος σχεδιασμός ολογραμμάτων, που απαιτήθηκε για την πειραματική επίδειξη του δεμένου φωτός, δείχνει οπτικό έλεγχο, ο οποίος αναμφίβολα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές εφαρμογές.

Το 1867 ο λόρδος Κέλβιν μελετούσε τις δίνες με κόμπους προσπαθώντας  να βρει μία εξήγηση για τα άτομα.

Σταμάτης  Τσαχάλης