Η καθημερινότητά μας και η γρίπη PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Γνώμες
Πέμπτη, 06 Αύγουστος 2009 03:40
Διαβάζουμε στις ειδήσεις: “Η καθημερινότητα αλλάζει από τα διεθνή μέτρα κατά της νέας γρίπης”. 

Πράγματι η καθημερινότητα του πολίτη απειλείται διεθνώς… Όχι από την γρίπη, αλλά από τον τρόπο που βλέπουμε την γρίπη...

 

Η καλλιέργεια της κινδυνολογίας για μια γρίπη που, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις αρμόδιων δημόσιων φορέων η θνησιμότητά της δεν ξεπερνά την θνησιμότητα μιας κοινής γρίπης. Οι κάθε λογής καραντίνες, απομόνωση ασθενών, συζητήσεις για κλείσιμο των σχολείων κλπ κλπ… Όλα αυτά δίνουν, στην ουσία, το μήνυμα μιας προληπτικής απομόνωσης για την αποφυγή της γρίπης. Με αποδεκτή «παράπλευρη απώλεια» μια αυξημένη επιφυλακτικότητα και ένα «μάζεμα» στις ανθρώπινες επαφές και σχέσεις. Σε μια εποχή που οι ανθρώπινες σχέσεις πλήττονται από τον τρόπο της ζωής μας και ποιοτικά και ποσοτικά.

Παράλληλα για μια ακόμη φορά σε ένα πρόβλημα επιλέγεται από τους «ειδικούς» μια τακτική που είναι εστιασμένη περισσότερο στην αντιμετώπιση των εξωτερικών συνθηκών του προβλήματος. (Εδώ τίθενται άλλα δυο σοβαρά ζητήματα: 1. Πόση αξία μπορεί να έχει η προστασία από τις εξωτερικές συνθήκες-αίτια ενός προβλήματος σε σύγκριση με την ενίσχυση του ίδιου του «απειλούμενου» υποκειμένου. 2. Μήπως μια διαρκώς αναπτυσσόμενη εξειδίκευση, χωρίς την ανάλογη συνεργασία και συμπόρευση των ειδικοτήτων, οδηγεί σε αποσπασματικές και εξωτερικές αντιμετωπίσεις των επί μέρους προβλημάτων, για τα οποία μπορεί να υπάρχουν γενικές κοινές αρχές αντιμετώπισης;).

Απέναντι σε όλα αυτά μια άλλη τακτική πιο ουσιαστική, με λιγότερο φόβο και λιγότερη απομόνωση, χωρίς να διαταραχθεί η κοινωνική ζωή των ανθρώπων, φαίνεται εφικτή:Το να φροντίσει ο καθένας να πάρει μέτρα ενίσχυσης του οργανισμού του και να ακολουθήσει έναν τρόπο ζωής που αυξάνει τις αντοχές του και, επομένως, και τις πιθανότητες πρόληψης αλλά και τις πιθανότητες πιο ανώδυνης αντιμετώπισης της ασθένειας αν κάποιος νοσήσει.

Κατά καιρούς προτείνονται από γιατρούς απλά μέτρα φυσικής προστασίας, όπως είναι η βιταμίνη C, η καλή ξεκούραση (ύπνος κλπ…), η καλή διατροφή και η αποφυγή εξαντλητικών διαιτών και πολλά άλλα που είναι εύκολο να αντληθούν από πιο αρμόδιες πηγές.

Πρόκειται, βέβαια για μέτρα που έχουν δυο «μειονεκτήματα»: Είναι πολύ απλά και γι’ αυτό δεν εντυπωσιάζουν όπως ένα πολύ δραστικό φάρμακο και, ακόμη, απαιτούν κάποια δική μας καθημερινή και σταθερή φροντίδα για τον εαυτό μας, την οποία ακριβώς αρνούμαστε να αναλάβουμε…

Και, ακόμη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη διάθεση του ανθρώπινου οργανισμού υπάρχουν κι άλλα, «εξωιατρικά» μέσα, για τα οποία γίνεται λόγος στο άρθρο Η ανθρώπινη ενέργεια όπως η εμπιστοσύνη, η χαρά, η αγάπη και η ελπίδα, ένας πλούτος διαθέσιμων μέσων που όσο περισσότερο γίνεται κατανοητός με αντίστοιχη μελέτη και δοκιμή, τόσο κι ο φόβος σαν στοιχείο άμυνας θα περιορίζεται…

Όπως είναι φανερό η «άλλη λύση» αντανακλά μια άλλη στάση ζωής: Να πάρει ο καθένας μας την φροντίδα της υγείας του, της καλής φυσικής του κατάστασης, του εαυτού του, στα χέρια του, αφαιρώντας και απομακρύνοντας κάθε στοιχείο που τον βλάπτει και επιλέγοντας κάθε στοιχείο που πραγματικά τον ωφελεί. Κι αυτό πια δεν αφορά μόνο την αντιμετώπιση μιας γρίπης, αλλά την εύστοχη διαχείριση μιας ολόκληρης ζωής.

 Λάμπρος Κουλελής