Ανασύνθεση από απλά στοιχεία δομικών λίθων του RΝΑ PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Παρασκευή, 05 Ιούνιος 2009 10:23

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, κατάφεραν να ανασυνθέσουν τμήμα του RΝΑ, πιθανώς του πρώτου μορίου της ζωής. Μία κύρια θεωρία για την προέλευση της ζωής, το μοντέλο του RNA Κόσμου, προτείνει πως επειδή το RNA μπορεί να λειτουργήσει και ως γονίδιο και ως ένζυμο, θα μπορούσε να έχει έρθει πριν από το DNA και τις πρωτεΐνες και να λειτούργησε ως το πατρογονικό μόριο της ζωής. Τα μόρια του RNA είναι σε θέση να αποτελέσουν καταλύτες για τις χημικές αντιδράσεις που οδήγησαν στη ζωή.  

 

 Η ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA, ως βασικής δομικής μονάδας της ζωής, θεωρείται ως η μεγαλύτερη βιολογική ανακάλυψη του 20ου αιώνα.  Η ανακάλυψη του DNA έγινε το 1953 απο τον James D. Watson  και από τον Francis Crick, οι οποίοι γι΄ αυτό πήραν το βραβείο Νόμπελ το 1962. Το μόριο του DNA μοιάζει, στο χώρο,  με μία ελικοειδή σκάλα. Τα σκαλοπάτια αποτελούνται από 4 αζωτούχες-πρωτεϊνικές βάσεις : την Αδενίνη, την Θυμίνη, την Κυτοσίνη και την Γουανίνη, οι οποίες ανά δύο συνδέονται χημικά, όπως φαίνεται στο σχήμα. Ο σκελετός της σκάλας αποτελείται από Φωσφορικό οξύ και ένα ζάχαρο, την δεοξυριβόζη. Γι' αυτό το  DNA λέγεται δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ και βρίσκεται στον πυρήνα του κυττάρου.  

 

         

 

To DNA είναι ο φορέας των γενετικών πληροφοριών του κυττάρου, όχι μόνον για τη μεταβίβαση χαρακτηριστικών, από γενεά σε γενεά, αλλά και για τη ρύθμιση της  εξειδίκευσης κάθε κυττάρου, για την επιτέλεση των ιδιαίτερων λειτουργιών του. Το DNA, μέσω των μεταλλάξεων, επιτρέπει τη γενετική ποικιλομορφία.

Το RΝΑ είναι μονόκλωνο, μισό DNA και έχει αντί για Θυμίνη, την Ουρακίλη και αντί για δεοξυριβόζη, τη ριβόζη. Γι΄ αυτό λέγεται Ριβονουκλεϊκό οξύ. Το RNA μεταγράφεται από το DNA με τη βοήθεια κυρίως ενός ενζύμου, οπότε το DNA ανοίγει και κόβεται στα δύο, όπως ανοίγει ένα φερμουάρ.   

Το RNA μαζί με το DNA αποτελούν το γενετικό υλικό των οργανισμών.

Το RNA επικοινωνεί και συνεργάζεται με το DNA και μεταφέρει τα αμινοξέα στα ριβοσώματα ( οργανίδια του κυττάρου ), βάσει της αρχής της συμπληρωματικότητας   και συντίθενται εκεί οι πρωτεΐνες, απαραίτητα συστατικά της ζωντανής ύλης.Οι ερευνητές, λοιπόν, διεξήγαγαν ένα πείραμα με το οποίο απέδειξαν πώς σχηματίστηκαν τα πρώτα μόρια και τα οποία  ήταν ικανά να πολλαπλασιαστούν πριν από περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια. Χρησιμοποίησαν στοιχεία που υπήρχαν στην αρχή της ζωής στη Γη και υπάρχουν ακόμη στο Διάστημα και στην ατμόσφαιρα του Φεγγαριού του Κρόνου, Τιτάνα 

Η δημιουργία δύο εκ των τεσσάρων υπομονάδων του RNA μαρτυρεί ότι είναι πιθανή η σύνθεση ολόκληρου του μορίου.   

Σταμάτης  Τσαχάλης